EVO KAKO JE BILO

Češka beseda Rijeka prigodnim programom obilježila 30 godina postojanja

Češka beseda Rijeka prigodnim je programom održanom u Češkom domu „T. G. Masaryk“ obilježila 30 godina postojanja. U programu su nastupili članovi Češke besede Rijeka i Češke besede Daruvar.

Među gostima su bili veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, Vladimir Bilek, Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i zamjenik župana Petar Mamula. Program je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Češka beseda Rijeka djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. Jedna je od trideset čeških udruga u Hrvatskoj, a ujedno i jedina udruga na obali Jadranskog mora.

Prema riječima predsjednice Snježane Husak, u Češkoj besedi Rijeka trenutno je oko 150 članova. Udruga njeguje plesove, pjesme, jezik, kulturu i tradicije Čeha.

Podsjetimo, Češka beseda Rijeka osnovana je 17. rujna 1994. godine. Naime, u to je vrijeme Zdenko Bahnik u tjedniku češke nacionalne manjine “Jednota”, čije je središte u Daruvaru, pozvao Čehe u Rijeci da se udruže u Češku besedu, a istu je udrugu priznao i podržao Savez Čeha u Republici Hrvatskoj.

Većina članova riječke Češke besede doselila je u Rijeku iz okolice Daruvara. No, među članovima ima i Hrvata koji vole češki jezik i kulturu. Beseda je od samih početaka njegovala češku tradiciju i kulturu kroz pjesmu, ples i riječ. Danas u Češkoj besedi Rijeka djeluje više različitih skupina koje se trude približiti češku tradiciju i kulturu građanima Rijeke u suradnji s ostalim besedama, drugim manjinama i svim prijateljima.

Na poticaj dugogodišnje predsjednice Fanike Husak, Češka beseda je uz financijsku pomoć Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Republike Hrvatske, Republike Češke, nekih čeških gradova i privatnih osoba i uz vrijedan rad članova uspjela izgraditi svoj dom koji je otvoren 2009. go¬dine. Češki dom koji nosi ime češkog političara, filozofa i sociologa i prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša G. Masaryka. Udruga je u sklopu doma otvorila i hostel kako bi osigurala dio novca i za samofinanciranje.

Čestitajući obljetnicu veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka je naglasio važnost njegovanja češke kulture, tradicije i jezika. Podsjetio je na dobre odnose Republike Češke i Republike Hrvatske, što je pokazala i izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske, u organizaciji Veleposlanstva Češke u Zagrebu koja pripovijeda o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u našoj zemlji bjesnio rat. Izložba je govorila i o pomoći koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

„Upravo danas je u Češku stigao kamion pun crpki za vodu koje je uputila hrvatska Vlada kao pomoć onima koje je nedavno pogodila poplava, što je potvrda našeg prijateljstva“, kazao je Hovorka.

Čestitke su uputili i Vladimir Bilek, Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i zamjenik župana Petar Mamula. Bolest je u zadnji čas spriječila predstavnicu Grada Rijeke da nazoči obljetnici.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Popisa stanovništva iz 2021. godine, u Republici Hrvatskoj živi 7.862 pripadnik češke nacionalne manjine. Najviše Čeha živi na području Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te u Gradu Zagrebu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari