SJEĆANJE ILI POLITIZIRANJE?

Članovi Armade u centru Rijeke istakli transparent s natpisom “HOS-Domovini na ponos!”

Foto: Facebook/KN Armada

Transparent je istaknut proteklog vikenda a fotografija tog čina objavljena na Facebook profilu Kluba navijača Armada

Pripadnici Armade u centru Rijeke, na Mostu hrvatskih branitelja, tijekom proteklog vikenda istakli su transparent s natpisom “HOS-Domovini na ponos!“.

Fotografiju su u svojoj objavi popratili tekstom “U spomen na sve naše prijatelje, članove Armade i pripadnike HOS-a – HRVATSKE BRANITELJE!“.

Čin pripadnika Armade koji ne zaboravljaju svoje članove ali i sve branitelje preminule u borbi za neovisnost Hrvatske svakako treba pozdraviti i čestitati im na neprestanom isticanju zasluga branitelja u stvaranju neovisne Hrvatske.

No isto tako, spomen HOS-a u jednom dijelu javnosti već dulje vrijeme izaziva nelagodu i prijepore.

Podsjetimo, zbog svoje povijesti ali i službenog grba u kojem stoji natpis “Za dom spremni”, kojeg većina povjesničara smatra isključivo ustaškim znamenom, dakle službenim pozdravom totalitarne i fašističke NDH koja je povijesno označena “kvislinškom i sluganskom tvorevinom” u kojoj je Hrvatska izgubila suverenitet nad velikim dijelom svoga teritorija (Istra, Rijeka, veliki dijelovi Dalmacije…), Hrvatske obrambene snage (HOS) označavane su od službene politike hrvatskih vlasti početkom 90-ih kao povijesno revizionistička snaga koja je početkom Domovinskog rata funkcionirala kao stranačka vojska Hrvatske stranke prava Dobroslava Parage koji se prozvao i “vrhovnim zapovjednikom HOS-a”.

Tako Wikipedija kaže:

Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu, te su uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile okosnicu otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj, HOS se kasnije integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske. HOS u BiH je neko vrijeme službeno činio dio Armije RBiH, ali se osuo i raspao nakon ubojstva zapovjednika HOS-a Hercegovine generala Armije RBiH Blaža Kraljevića. Ideja vodilja HOS-a bila je obrana Hrvatske od agresora u Domovinskom ratu, ali i povratak Hrvatske na istočne granice Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata. Tijekom čitavog postojanja HOS-a od 1991. do konačnog raspada HOS-a kao organizacije 1993., jedinice HOS-a su polako uklapane u sastav regularnih postrojbi država u kojima su djelovale, bilo Hrvatske vojske, bilo Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH.“.

Zbog sadržavanja pozdrava “Za dom spremni”, varijacija slova U, hrvatskog grba s prvim bijelim poljem i imena ustaških zapovjednika, upotreba pojedinih službenih oznaka HOS-a je izazivala poprilično problema prilikom podizanja spomen-obilježja poginulim HOS-ovcima i u drugim komemorativnim prigodama.

Posljednji takav slučaj itekako je svjež.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović 22. siječnja napustio je program obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93.“. Razlog je pojava osoba s oznakama “Za dom spremni” u protokolu događaja, u čemu je Milanović odbio sudjelovati.

Odmah za njim otišao je i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, a ministar obrane Mario Banožić, koji je ostao, navodi da je Hranju zapovijed izdao sam predsjednik kao vrhovni zapovjednik.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić rekao je da je predsjednik Milanović došao u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. te da je “nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kako je to neprihvatljivo”.

“Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu”, rekao je Jelić.

Nekoliko dana kasnije, predsjednik Milanović je uputio “molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade.”

“Taj pozdrav je nacistički pozdrav i prlja sve ono što su oni radili. Ali to je molba, ja to ne mogu fizički spriječiti”, kazao je.

Na pitanje kako to spriječiti, rekao je: “Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći”, rekao je Milanović.

Pojedini pripadnici riječke Armade očito su ovim činom, izlaskom na Most hrvatskih branitelja s rečenim transparentom, željeli dati i neku vrstu svog komentara odnosno reakciju na ovu problematiku koja se možda i sasvim nepotrebno, tvrdoglavošću pojedinaca, izdigla iznad žrtve samih poginulih branitelja.

Oni su svoje izvojevali, za slobodu i demokraciju koju u Hrvatskoj uživamo već tri desetljeća dali su svoje živote, i možda bi ih trebalo napokon pustiti da počivaju u miru. Sve drugo pomalo već nalikuje na nasilno premetanje njihovih kostiju u svrhu nečije samopromocije i politikanstva, od čega su nogometni navijači, navodno, uvijek bježali “kao vrag od tamjana”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari