SJEĆANJE ILI POLITIZIRANJE?

Članovi Armade u centru Rijeke istakli transparent s natpisom “HOS-Domovini na ponos!”

Foto: Facebook/KN Armada

Transparent je istaknut proteklog vikenda a fotografija tog čina objavljena na Facebook profilu Kluba navijača Armada

Pripadnici Armade u centru Rijeke, na Mostu hrvatskih branitelja, tijekom proteklog vikenda istakli su transparent s natpisom “HOS-Domovini na ponos!“.

Fotografiju su u svojoj objavi popratili tekstom “U spomen na sve naše prijatelje, članove Armade i pripadnike HOS-a – HRVATSKE BRANITELJE!“.

Čin pripadnika Armade koji ne zaboravljaju svoje članove ali i sve branitelje preminule u borbi za neovisnost Hrvatske svakako treba pozdraviti i čestitati im na neprestanom isticanju zasluga branitelja u stvaranju neovisne Hrvatske.

No isto tako, spomen HOS-a u jednom dijelu javnosti već dulje vrijeme izaziva nelagodu i prijepore.

Podsjetimo, zbog svoje povijesti ali i službenog grba u kojem stoji natpis “Za dom spremni”, kojeg većina povjesničara smatra isključivo ustaškim znamenom, dakle službenim pozdravom totalitarne i fašističke NDH koja je povijesno označena “kvislinškom i sluganskom tvorevinom” u kojoj je Hrvatska izgubila suverenitet nad velikim dijelom svoga teritorija (Istra, Rijeka, veliki dijelovi Dalmacije…), Hrvatske obrambene snage (HOS) označavane su od službene politike hrvatskih vlasti početkom 90-ih kao povijesno revizionistička snaga koja je početkom Domovinskog rata funkcionirala kao stranačka vojska Hrvatske stranke prava Dobroslava Parage koji se prozvao i “vrhovnim zapovjednikom HOS-a”.

Tako Wikipedija kaže:

Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu, te su uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile okosnicu otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj, HOS se kasnije integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske. HOS u BiH je neko vrijeme službeno činio dio Armije RBiH, ali se osuo i raspao nakon ubojstva zapovjednika HOS-a Hercegovine generala Armije RBiH Blaža Kraljevića. Ideja vodilja HOS-a bila je obrana Hrvatske od agresora u Domovinskom ratu, ali i povratak Hrvatske na istočne granice Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata. Tijekom čitavog postojanja HOS-a od 1991. do konačnog raspada HOS-a kao organizacije 1993., jedinice HOS-a su polako uklapane u sastav regularnih postrojbi država u kojima su djelovale, bilo Hrvatske vojske, bilo Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH.“.

Zbog sadržavanja pozdrava “Za dom spremni”, varijacija slova U, hrvatskog grba s prvim bijelim poljem i imena ustaških zapovjednika, upotreba pojedinih službenih oznaka HOS-a je izazivala poprilično problema prilikom podizanja spomen-obilježja poginulim HOS-ovcima i u drugim komemorativnim prigodama.

Posljednji takav slučaj itekako je svjež.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović 22. siječnja napustio je program obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93.“. Razlog je pojava osoba s oznakama “Za dom spremni” u protokolu događaja, u čemu je Milanović odbio sudjelovati.

Odmah za njim otišao je i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, a ministar obrane Mario Banožić, koji je ostao, navodi da je Hranju zapovijed izdao sam predsjednik kao vrhovni zapovjednik.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić rekao je da je predsjednik Milanović došao u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. te da je “nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kako je to neprihvatljivo”.

“Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu”, rekao je Jelić.

Nekoliko dana kasnije, predsjednik Milanović je uputio “molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade.”

“Taj pozdrav je nacistički pozdrav i prlja sve ono što su oni radili. Ali to je molba, ja to ne mogu fizički spriječiti”, kazao je.

Na pitanje kako to spriječiti, rekao je: “Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći”, rekao je Milanović.

Pojedini pripadnici riječke Armade očito su ovim činom, izlaskom na Most hrvatskih branitelja s rečenim transparentom, željeli dati i neku vrstu svog komentara odnosno reakciju na ovu problematiku koja se možda i sasvim nepotrebno, tvrdoglavošću pojedinaca, izdigla iznad žrtve samih poginulih branitelja.

Oni su svoje izvojevali, za slobodu i demokraciju koju u Hrvatskoj uživamo već tri desetljeća dali su svoje živote, i možda bi ih trebalo napokon pustiti da počivaju u miru. Sve drugo pomalo već nalikuje na nasilno premetanje njihovih kostiju u svrhu nečije samopromocije i politikanstva, od čega su nogometni navijači, navodno, uvijek bježali “kao vrag od tamjana”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views