VIŠE OD 20 PREDAVAČA

CRIKVENICA Prvi dan 10. međunarodne konferencije o zdravstvenom turizmu pobudio zavidan interes

Hotel Omorika u Crikvenici danas i sutra domaćin je jubilarne 10. Crikvenica International Health Tourism (CIHT) konferencije.

U značajnoj godini, u postpandemijsko vrijeme, organizatori obilježavaju 10. obljetnicu uspješne provedbe konferencije na kojoj svake godine na jednom mjestu okupljaju vodeće autoritete iz zdravstvenog turizma – medicine, turizma, ekonomije, marketinga i brendiranja destinacije.

Ove godine više od 20 eminentnih predavača iz 7 zemalja sa sudionicima će podijeliti dragocjena znanja i iskustva iz svojih institucija, zemalja i područja interesa iz sektora zdravstvenog turizma.

U prvom danu održavanja, osim brojnih respektabilnih govornika iz cijelog svijeta, konferencija je privukla impozantan broj sudionika koji su se u program uključili na lokaciji i preko online platforme. Više od 200 sudionika iz cijele regije pratili su prezentacije i panel raspravu gdje su mogli dobiti perspektivu o mogućnostima i budućnosti zdravstvenog turizma za svoju destinaciju, instituciju, organizaciju, ali i smjernice za osobni i profesionalni razvoj.  

Prije početka prvog dijela konferencije, predstavnik organizatora, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera dr. Vladimir Mozetič odao je priznanje Marijani Biondić, direktorici Turističke zajednice Grada Crikvenice koja je inicijalna idejna začetnica same konferencije. Štoviše, prva CIHT konferencija održala se u rujnu 2013. godine – na 125. godišnjicu turizma u Crikvenici i svake godine od tad crikvenička rivijera domaćin je ove konferencije, s Turističkom zajednicom Grada Crikvenice kao organizatorom.

Nakon pozdravnih govora službeni dio konferencije započeo je predavanjem g. Irvinga Stackpolea, predsjednika kompanije Stackpole & Associates koji je govorio o hibridnoj budućnosti zdravstvenog turizma – o prilagođenim praksama i novim navikama koje mijenjaju iskustvo pacijenta u potrazi za najboljom zdravstvenom uslugom. Zdravstveni turizam postat će održiv, a budućnost je u tele medicini.

O iskustvu pacijenta,  sa stajališta liječnika i zdravstvene ustanove iznio je dugogodišnji predavač na konferenciji, liječnik Mario Škugor M.D. FACE koji je, o svom iskustvu s potrebama i zahtjevima pacijenata, progovarao iz perspektive rada u Cleveland klinici u Americi. Njegova institucija vodi se vrijednostima komunikacije i suosjećanja te pacijentu pruža ne samo kvalitetnu zdravstvenu njegu već i sveobuhvatno pozitivno iskustvo – potiče ih se da se aktivno uključe u svoj proces oporavka i da izraze svoj stav o pruženoj usluzi. 

Osnivačica i predsjednica Medical Tourism Training, Elizabeth Ziemba, i konzultantica u zdravstvenom turizmu u svom predavanju govorila je o dostupnosti turističke ponude za skupinu turista s fizičkim, mentalnim ili emotivnim ograničenjima. Ta demografska skupina čini 15% svjetske populacije (1,4 milijardi ljudi) stoga je to veliko neistraženo tržište i skriven potencijal.

Iz prestižne Cleveland klinike dolazi i Maria Jukic, JD koja je održala predavanje o važnosti umjetnosti i glazbe u fizičkom i psihičkom oporavku pacijenta, kao vrsti liječenja i rehabilitacije. 

Konferencija se nastavila panel raspravom o zdravstvenom turizmu i sportskoj rehabilitaciji koja je okupila stručnjake iz različitih struka. Primarijus Vlasta Brozičević iz Poliklinike Terme Selce, dr. Danijel Premuš iz Thalassotherapije Opatija, Pero Kuterovac kondicijski trener i trener snage i dr.sc. Martina Linarić , vlasnica Centra za prehranu i holistički pristup zdravlju NutriMarLIn raspravljali su o tome kako učiniti Hrvatsku poželjnim mjestom za pripreme i rehabilitaciju sportskih reprezentacija, timova i pojedinaca, od infrastrukture preko ishrane do izgradnje sveobuhvatnog sustava skrbi za sportaše. 

Drugi tematski  blok  „Zdravlje i industrija zdravlja: ulaganje i razvoj“ donio je novi niz zanimljivih predavanja, ovaj put kroz iskustva hrvatskih kompanija.

Joško Brkić, predstavnik globalno uspješne farmaceutske kompanije Jadran –Galenski laboratorij d.d., ujedno i glavnog sponzora ove konferencije, u svom izlaganju naveo je koje strateške odluke je njegova kompanija donijela kako bi ostala relevantna i konkurentna na tržištu i odgovorila na potrebe svojih kupaca.

Dr. sc. Stjepan Orešković iz kompanije M+ Group, kao znanstvenik i  poduzetnik ponudio je jedinstvenu perspektivu na razvoj poduzetništva u zdravstvenoj njezi, na inovativnost i ulaganja u zdravstvenom turizmu.

Igor Čičak prezentirao je kompaniju Provectus Capital Partners, Croatia, vodeću kompaniju za ulaganje u privatnu zdravstvenu njegu u jugoistočnoj Europi. Predavač je iznio niz investicija njegove kompanije u zdravstvene ustanove, benefite, rezultate te financijsku isplativost iste. 

Konferenciju godinama podupire Ministarstvo turizma i sporta i u njihovo ime prisutnima se obratio savjetnik ministrice Igor Radić koji je održao predavanje na temu mogućnosti financiranja razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.  Ulaganja će biti usmjerena na održivi turizam, zeleni turizam, na digitalnu tranziciju i obnovu postojeće infrastrukture.

Vezu interneta stvari i zdravstvenog turizma i kako to utječe na iskustvo pacijenta pojasnio je Mario Ravić iz kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d. Po njemu, tehnologija je nužna jer ona unaprjeđuje iskustvo pacijenta i na brz i jednostavan način sakuplja potrebne podatke i kvantitativno mjeri uspješnost rada ustanova u zdravstvu.

Na ovoj konferenciji, kombinacijom vrhunskih stručnjaka različitih struka, zanimljivih, aktualnih i relevantnih tema i sudionika željnih aktivnog sudjelovanja, stvara se platforma za razmjenu znanja i učenje kroz primjere dobre prakse. Konferencija je od iznimne važnosti i za viziju budućnosti zdravstvenog turizma cijele kvarnerske regije; ona pomaže boljoj pozicioniranosti zdravstvenih institucija kvarnerske regije na mapi prestižnih ustanova iz zdravstvenog turizma i promovira Kvarner kao dio Mediterana – idealnu destinaciju za rehabilitaciju i relaksaciju.

Jubilarna 10. CIHT konferencija rezultat je uspješne suradnje četiriju ključnih organizacija za zdravstveni turizam Kvarnera: Turističke zajednice Grada Crikvenice i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera kao organizatora te Thalassotherapije Crikvenica i Termi Selce kao suorganizatora.

Namjera organizatora je dati jedinstven pristup različitih zemalja, struka i tipova institucija na zdravstveni turizam općenito, no  istovremeno usvojiti alate za unaprjeđenje turističke ponude na Kvarneru i stvaranje jedinstvenog turističkog brenda.

Generalni pokrovitelj 10. CIHT konferencije je Jadran-galenski laboratorij d.d., hrvatska farmaceutska tvrtka s globalnim uspjehom i priznanjem. Konferenciju, kao i godinama ranije, podupire Ministarstvo turizma i sporta čija je podrška ostvarila veliki doprinos u organizaciji ovogodišnje hibridne konferencije. Konferenciju podržavaju i: Ministarstvo zdravstva, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska gospodarska komora i Grad Crikvenica. Partneri konferencije su Orto Nova – Centar Dentalne Medicine, AmCham – Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, Jadran d.d. i Ericsson Nikola Tesla d.d. Medijski pokrovitelji su Jutarnji list i Lider.

Drugi dan konferencije s novim zanimljivim predavanjima započinje sutra u 10 sati; pridružite se u Hotelu Omorika u Crikvenici ili preko online kanala!

Više o konferenciji pronađite na službenim stranicama konferencije, kao i obrazac za obaveznu registraciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari