CRKVA OTVORENA CIJELE NOĆI: Tisuće riječkih vjernika obilaze relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića

Relikvija svetoga Leopolda Bogdana Mandića stigla je u ponedjeljak poslijepodne u Rijeku te je izložena u Crkvi Gospe Lurdske, poznatoj i kao kapucinska crkva

Rijeka je posljednja postaja relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića na obilasku biskupija u Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje je stigla iz Padove te se tamo i vraća. Relikvija je prije Rijeke bila u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Herceg Novom. (OVDJE)

Foto: Ivan Vuljanić/REF

Sv. Leopold Bogdan Mandić djelovao je kao ispovjednik u kapucinskom samostanu u Rijeci od 16. listopada do 11. studenoga 1923. Tu je upućen iz Padove, gdje je živio i ispovijedao, kako bi ispovijedao na hrvatskom jeziku. No, nakon manje od mjesec dana vjernici su tražili da se vrati u Padovu te su crkvene vlasti odlučile poštivati njihovu izraženu snažnu želju pa se Mandić vratio.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić je prije unošenja relikvije u crkvu istaknuo kako je Mandića kardinal Alojzije Stepinac nazvao “orijašem duha”, dodajući da je Bog preko Mandića ostvario bezbrojna dobročinstva ljudima.

Foto: Ivan Vuljanić/REF

„Ovim obilaskom ostvarena je davna Mandićeva želja da njegovo tijelo nakon smrti obiđe ove krajeve, prije svega rodni Herceg Novi“, kazao je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

“Mi se nismo ovdje okupili oko mrtvog tijela, nego oko sveca, živog čovjeka koji ne živi u svom tijelu, nego u duhu, u Bogu”, rekao je Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije koja nosi ime sv. Leopolda Bogdana Mandića. “Ovoliko vjernika svjedoči da je Mandić i danas živ”, dodao je.

U homiliji u posve ispunjenoj crkvi Šarčević je naveo da se nastavljaju Mandićeva dobra djela i danas, o čemu svjedoče zapisi vjernika i hodočasnika u samostanu u Padovi gdje je Mandić ispovijedao neumorno sve koji su mu se obraćali i više od desetak sati dnevno.

Foto: Dada Muzaferović
Foto: Dada Muzaferović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari