30 OBLJETNICA PGŽ

Galerija | Čudesna zeleno-plava viđena očima najmlađih

Povodom 30 obljetnice Primorsko-goranske županije, u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja otvorena je izložba učenika i učenica osnovnih škola „Čudesna, zelena i plava. Primorsko-goranska županija“.

„Trideset godina Primorsko-goranske županije bila je prilika da na različite načine proslavimo, ali i educiramo djecu o našoj županiji, svim njezinim ljepotama i posebnostima, da ju pobliže upoznaju i dodatno zavole. Danas svjedočimo sjajnim djelima naših najmlađih. Svjesni smo ljepote županije, a na ovoj izložbi u to se možemo i dodatno uvjeriti“, izjavio je župan Zlatko Komadina prilikom otvorenja dok su učenici razigrano, ali i ponosno tragali za svojim izloženim umjetničkim radovima.

Naime, u obilježavanje 30 godišnjice Primorsko-goranske županije uključilo se 14 škola, 20 učitelja i čak 158 učenika s područja Gorskog kotara, Liburnije, otoka, Rijeke i riječkog zaleđa, a izloženi radovi tematiziraju jedinstvene prirodne, povijesne, kulturne i tradicijske posebnosti županije kroz sedam temata: zeleno-plava županija, flora, fauna, prirodna baština, kulturno-povijesna i pomorska ostavština, poznate ličnosti i zanimljivosti.

Na primjer, jeste li znali da se na otoku Krku krije najmanja ulica na svijetu. Da je Gorski kotar dom tetrijeba, vrlo ugroženene i zaštićene ptice? Da biljni svijet županije spada u floristički najbogatije dijelove Hrvatske ili da je svjetski poznati Julije Klović, koji je prema predaji, bio toliko vrstan minijaturist da je na noktu palca mogao naslikati cijelu Posljednju večeru, rođen u Grižanama u Vinodolskoj općini?

Likovna rješenja pristigla su na Javni poziv osnovnim školama u 2022. godini. Dio radova zastupljen je u tematskom kalendaru i promotivnim materijalima Županije za 2023. godinu, dok su svi radovi izloženi na ovoj, skupnoj izložbi.

Učenicima, školama i učiteljima na trudu i angažmanu zahvalio je župan Zlatko Komadina uručivanjem zahvalnica, a otvorenju izložbe prisustvovala je i zamjenica župana Marina Medarić te načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2023. godine, a moguće ju je razgledati u terminama: ponedjeljak od 9 do 16 sati, od utorka do subote od 9 do 20 sati te u nedjelju od 9 do 13 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari