EDUCIRANJE STANOVNIŠTVA

”ČUVAJMO ZDRAVLJE OTOČANA” Cres organizira niz aktivnosti kojim educira stanovništvo o važnosti zdravih navika!

Danas je u Vijećnici grada Cresa na konferenciji za novinare predstavljen projekt „Čuvajmo zdravlje otočana“, koji je pokrenut s ciljem očuvanja zdravlja stanovnika otoka Cresa i Lošinja. Projekt, čiji je prijavitelj Grad Cres, kratkim uvodom predstavio je gradonačelnik Kristijan Jurjako. Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, koji je partner na projektu, napomenula je da je ovo još jedna uspješna suradnja Cresa i Malog Lošinja.

Cilj projekta „Čuvajmo zdravlje otočana” u prvom je redu educirati i osvijestiti stanovništvo otoka Cresa i Malog Lošinja o važnosti prevencije i zdravim navikama. Projektnu ciljnu skupinu čine žene, od mlađe do starije dobi, roditelji djece u osnovnim školama te svi građani kod kojih se ukaže potreba za psihološkom pomoći.

”Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke. S obzirom na mogućnosti današnje medicine i prevenciju putem redovitih ginekoloških pregleda niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od te zloćudne bolesti.” istaknuo je Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Cresa. Najčešći uzročnik ove zloćudne bolesti je HPV virus za koji postoji cjepivo koje se preventivno daje ženskim, ali i muškim osobama u osnovnoj školi.

Nažalost, cjepivo se ne upotrebljava u dovoljnoj mjeri, najčešće zbog neznanja i nedovoljne edukacije o njegovoj važnosti. Osim što će kroz projekt „Čuvajmo zdravlje otočana“ ženske osobe mlađe životne dobi potaknuti na cijepljenje, dodatnim komunikacijskim aktivnostima i edukacijom potaknut će se i žene srednje i starije životne dobi na redovite ginekološke preglede. Zahvaljujući redovitim pregledima i preventivi smanjio bi se broj oboljelih od karcinoma vrata maternice, a oboljele žene pravodobno izliječilo, s obzirom na to da je rak izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.

Drugi segment projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“ odnosi se na stanja tjeskobe i psiho edukaciju. ‘U otočnom okruženju vidljiva je i potreba za psihološkom pomoći jer današnji način života često je pun stresa, obaveza i briga, a u vrijeme pandemije osjećaj usamljenosti i tjeskobe još je prisutniji, stoga je psihoedukacija iznimno važna." zaključila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Projekt se provodi u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico, a kroz aktivnosti predviđene projektom osigurat će se dovoljno znanja o psihološkom savjetovanju, spolnom zdravlju žena, povećati svijest o važnosti prevencije bolesti raka vrata maternice te potaknuti stjecanje zdravih životnih navika.

Grad Cres kao nositelj projekta i Mali Lošinj kao partner dobili su gotovo pola milijuna kuna od Ministarstva zdravstva iz Europskog socijalnog fonda za ovaj projekt,  u okviru kojeg će se provesti različite aktivnosti kao što su izrada edukativnog materijala, organizacija predavanja, tribina i okruglog stola, a sve u cilju poboljšanja zdravlja, bolje prevencije i stvaranja zdravih navika žitelja otoka Cresa i Malog Lošinja, kako bi živjeli kvalitetnije i zadovoljnije.

U sklopu projekta pokrenut je portal „Čuvajmo zdravlje otočana“ koji će na zanimljiv i koristan način educirati otočane i učiti ih prevenciji, brizi o zdravlju i zdravim navikama koje će doprinijeti njihovom kvalitetnijem i zdravijem životu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari