NEZADOVOLJNI UPRAVLJANJEM GRADOM

‘DA ŠTIMA SVIMA’: ‘Građani ne mogu i ne smiju plaćati cijenu nesposobnosti gradske vlasti’

“Umjesto što se pad broja stanovnika Rijeke nastoji relativizirati kako to čini aktualna vlast, Plan razvoja od 2021-2027 hitno i neodgodivo treba uskladiti s podacima iz Popisa iz 2021. te izmijeniti i dopuniti sve strateške ciljeve, aktivnosti i projekte vodeći računa o stvarnim demografskim pokazateljima”, poručili su danas na konferenciji za medije iz udruge „Da štima svima“.

Također su poručuli da građani ne mogu i ne smiju plaćati cijenu nesposobnosti gradske vlasti. “Stoga prijedlog upućen na Gradsko vijeće koji sadrži i povećanje fiksne naknade u Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, u ovakvom obliku nećemo prihvatiti”, rečeno je na konferenciji za medije.

„Obraćamo se javnosti uoči sjednice Gradskoga vijeća koje se nije sastalo od 14. prosinca, odnosno od izglasavanja proračuna kojeg Nezavisna lista Davora Štimca nije podržala – zbog nezadovoljstva konceptom koji se nije dao poboljšati ni amandmanima.“, rečeno je u uvodu konferencije za novinare što su je na Korzu održali članovi Gradskog vijeća iz udruge „Da štima svima“.

“Proračun na klimavim nogama”

„O tome koliko je izglasani proračun na klimavim nogama govore vatrogasne mjere i modeli kojima gradska uprava pokušava – jer drukčije ne može – riješiti val nezadovoljstva potplaćenih radnika. Svjedočili smo nezadovoljstvu zaposlenika u vrtićima iako štrajka neće biti, zatim onih u javnome prijevozu i drugim komunalnim društvima, u javnoj vatrogasnoj postrojbi pa i među službenicima u gradskoj upravi – unatoč pokušaju nijekanja toga nezadovoljstva.“, kazala je koordinatorica političkih aktivnosti Leonida Domijan Fišter.

Podsjetila je na to da onaj tko stvarno želi istinu o famoznom e-mailu grupe nezadovoljnika iz gradske uprave, uz pomoć informatičara lako može provjeriti da taj e-mail nije izmišljotina.

Prije objave na portalima, prispio je na adrese svih zaposlenika gradske uprave. I nije bio prvi o temi nezadovoljstva nego treći. Dobio ih je i Gradonačelnik, rečeno je na konferenciji za medije.

„Ljudi u gradskoj upravi su nezadovoljni, loše su plaćeni, boje se svojih dobro plaćenih nadređenih, nezadovoljni su ne samo plaćama nego i zbog nepravdi u posebnom sustavu nagrađivanja.“, rečeno je na konferenciji za novinare uz najavu da će o tome biti više rečeno na aktualnom satu Gradskoga vijeća.

„Na prijedlog naše nezavisne liste na sjednicu Gradskoga vijeća je uvršten Prijedlog zaključka o izmjenama i dopunama Plana razvoja Grada Rijeke od 2021. – 2027. Plan se mora mijenjati jer se zasniva, na podacima Popisa stanovništva iz 2011. godine i projekcijama za 2018. godinu, gdje je predviđena depopulacija od 8% . Od 14.siječnja znamo, da ona iznosi skoro dvostruko više, odnosno 15,8 posto.“ rekao je nezavisni vijećnik Davor Štimac.

“U Rijeci ‘nestaloa dva grada veličine Crikvenice”

Prema Popisu 2021. Grad Rijeka ima 108.622 stanovnika, što je za 20.002 stanovnika manje u odnosu na Popis iz 2011.

„To je kao da su tijekom 10 godina nestala dva grada veličine Crikvenice, Kastva ili Opatije, odnosno četiri grada veličine Delnica ili pet gradova veličine Grada Krka.“, rekao je Štimac.

„Uz poznate razloge poput otvaranje tržišta rada ulaskom Hrvatske u EU, preseljenja u susjedne gradove i općine, negativni prirodni prirast ili administrativne podjele, neuspjeh je to projekata, programa i mjera Grada Rijeke jer nije ni zaustavljena niti ublažena depopulaciju, a kamoli da je pokrenut nekakav demografski opravak.“, poručuje Davor Štimac.

Umjesto što se pad broja stanovnika Rijeke nastoji relativizirati, kako to čini aktualna vlast, hitno i neodgodivo , Plan 2021-2027 treba – ne samo uskladiti s podacima iz Popisa iz 2021., nego sve strateške ciljeve, mjere, aktivnosti i projekte izmijeniti, dopuniti i unaprijediti, vodeći računa o stvarnim demografskim pokazateljima kažu u udruzi „Da štima svima“.

„Zato od gradonačelnika tražimo da donese Odluku o pokretanju postupka izmjena i dopuna Plana razvoja Grada Rijeke od 2021 – 2027. te da zaduži da Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, da ga u roku od 90 dana uskladi s demografskim pokazateljima i da o njemu tek nakon toga raspravlja Gradsko vijeće.“, zaključio je Davor Štimac.

Poskupljenje komunalnih usluga

Kao što su vijećnici NL Davora Štimca upozoravali još početkom prosinca prošle godine, loše upravljanje gradom kao i loše vođenje gradskih tvrtki uvijek na kraju plate građani.

„Već je sada izvjesno poskupljenje komunalnih usluga. Krenuli su od Autotroleja, a na sjednici Gradskoga vijeća vijećnicima se servira poskupljenje usluga Komunalnog društva Čistoća te smo s pravom zabrinuti za standard naših građana. Tko je sljedeći u redu poskupljenja?“, upitala je vijećnica Iva Rinčić.

Bez obzira na pozitivna poslovanja komunalnih društava i bez obzira na neusvajanje njihovih godišnjih izvješća – već je uhodana praksa da komunalna društva sve rizike budućih poslovanja ili svoje propuste i loše vođenje jednostavno prebace na građane.

Unatoč koroni kao sveprisutnoj ispričnici, Čistoća je u prethodnih nekoliko godina ostvarivala značajan prihod. Stoga bi, uz ionako smanjen opseg čišćenja javnih površina, KD Čistoća mogla i trebala premostiti lošije poslovanje tijekom posljednje dvije godine, smatraju u udruzi “Da štima svima“.

Račun za odvoz otpada sastoji se od dvije stavke – fiksnog dijela o kojem će – među ostalim – u četvrtak glasati vijećnici i varijabilnog dijela koji će uvelike ovisiti o cijeni usluge Ekoplus-a.

Prema predloženoj Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, cijena obvezne minimalne naknade fiksnog djela za korisnike razvrstane u kategoriju kućanstvo mjesečno će iznositi 54,91 kuna bez PDV-a, za poslovne subjekte 154,53 kuna bez PDV-a.

Suvlasnici Čistoće većim su dijelom već donijeli ovakvu odluku u svojim jedinicama lokalne samouprave. Gradonačelnik Filipović je javno rekao da nije zadovoljan ovakvim rješenjem, jer će cijena porasti, ponajprije kod kućanstava s manjim brojem osoba. To što Gradonačelnik nije zadovoljan, ne znači i da će tražiti smanjenje cijene.

„Gradsko vijeće će, među ostalim, glasovati o povećanju fiksnog dijela. Zakonom je predviđeno da je on isti i za mala i za velika kućanstva – no nije propisano koliki taj fiksni dio mora iznositi. U predloženoj Odluci ne stoji zašto je formirana upravo ta cijena?“, kazala je Iva Rinčić.

Koliko će u konačnici građani i poslovni subjekti ubuduće plaćati prihvat i zbrinjavanje otpada – još se ne zna. Osim fiksne naknade račun čini i tzv. varijabilni dio, koji nije u nadležnosti Vijeća.

„ S obzirom na to, da mi vijećnici možemo glasovati samo o ovom fiksnom dijelu, nećemo prihvatiti da taj iznos bude koliko je predložen. Podržavamo maksimalno moguće smanjenje i za kućanstva i za gospodarske subjekte. Podsjećamo i na to da bi po ovom prijedlogu samo fiksnu naknadu od 154,53 kune morali plaćati i veliki poslovni subjekti kao i oni u malim prostorima poput frizerskih salona ili postolarske radnje. Ako ga već svi moraju plaćati u istom iznosu, onda taj dio mora biti niži.“, rekla je Iva Rinčić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari