TUŽNA OBLJETNICA

Galerija | Dan kada je u Kvarnerskom zaljevu olujno more odnijelo 21 mladi život

Photo: Jurica Gašpar

Prošlo je 58 godina od kada je kod otočića Trstenika u nevremenu smrtno stradalo petnaestoro mladih Rabljana, učenika lošinjske srednje škole. Poginuo je i vlasnik barke…

Njima u spomen u lošinjskoj luci Sv. Martin postavljena je spomen-ploča. Isto je napravljeno netom nakon nesreće na samom otočiću, između Cresa, Raba i Paga, gdje su u to vrijeme tada živjeli svjetioničari, a danas je otok sablasno prazan, piše Morski.hr

Photo: Jurica Gašpar

27. travnja 1962. godine iznenadno orkansko nevrijeme iznenadilo je i lokalne stanovnike. Bilo je toliko snažno da je sve zajedno odnijelo 21 život!

Kod otočića Galuna, oko jedne milje ispred Stare Baške, smrtno su stradala četiri dječaka i jedan mladić s otoka Krka. Njihova se brodica prevrnula i potopila.

Photo: Jurica Gašpar

Samo sat vremena poslije nevrijeme je nešto južnije od svjetionika Trstenik zahvatilo barku s osamnaestero učenika Ekonomske i Pomorske škole u Malom Lošinju i vlasnikom brodice, koji su krenuli kući na Rab za Praznik rada. Samo troje srednjoškolaca uspjelo se spasiti. Prvi je vijest o brodolomu javio učenik Marijan Pičuljan koji je jedini uspio doplivati do Trstenika, gdje je tad bio dežuran Zdenko Fatović, svjetioničar sa Sestrunja.

Iako je bilo nevrijeme, organizirana je potraga, ali nažalost sa zakašnjenjem. Do ribarskog broda „Srdela“ doplivala je hrabra djevojčica Marica Matić, koja je nakon četiri sata borbe pobijedila olujno more. Uspjela je to i Nataša Valovičić. Doplivala je nakon dva sata do ribarskog broda. Ostalima nije bilo traga.

U spomen na tu veliku tragediju, na istočnoj punti Trstenika podignut je spomenik stradalim maturantima, piše Morski.hr

Spomenik nastradaloj mladosti na otočiću Trstenik / Photo: Jurica Gašpar

Smrtno su stradali Franjo Blagdan, Marija Debelić, Ljiljana Debelić, Ante Franelić, Tomislav Karlić, Mirjana Keko, Tereza Kordić, Josip Kuparić, Marija Mikelić, Ljubica Mikelić, Nikola Pereza, Slavko Španjol, Ivan Španjol, Ljubica Španjol i Smiljka Travaš i vlasnik brodice Josip Španjol.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari