DAN MIMOZA: U subotu 25. siječnja na Korzu prigodna akcija na nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

Photo: Ilustracija (Ivan Buvinic/PIXSELL

Rak vrata maternice bolest je koja se može spriječiti cijepljenjem, odnosno jednostavno otkriti u ranom stadiju

Dan mimoza – nacionalni dan raka vrata maternice i ginekoloških tumora obilježit će se prigodnom akcijom, u subotu, 25. siječnja od 9,30 do 13 sati na Korzu. Akciju organizira Liga protiv raka Primorsko-goranske županije uz pomoć niz volontera i medicinskog osoblja raznih specijalnosti.

Ova humanitarna akcija dio je aktivnosti Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice i nastavak javnozdravstvene kampanje Budi Zdrav(k)a.

Rak vrata maternice bolest je koja se može spriječiti cijepljenjem, odnosno jednostavno otkriti u ranom stadiju. Nažalost, još je uvijek neopravdano visoki pobol od raka vrata maternice, koji se često javlja u mlađoj dobi, te vrlo često u stadiju kada su mogućnosti liječenja ograničene. Upravo iz tog razloga, cilj akcije je podsjetiti na važnost prevencije i redovitih ginekoloških pregleda.

Na prigodnom štandu građani će moći doznati informacije o načinu prevencije raka vrata maternice te ostalih tumora, a prigodnom prodajom mimoza po simboličnim cijenama skupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku.

Dio kampanje je i niz tribina o ženskom zdravlju koje će se održati 20. siječnja u 18 sati u Rijeci u Gradskoj vijećnici, a koje Liga organizira tijekom 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Akciju podržavaju i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeka, Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Dom zdravlja PGŽ-a, KBC Rijeka, Gradska društva Crvenog križa, Medicinska škola Rijeka, JGL – Jadran galenski laboratorij te drugi gradovi i općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari