DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: Pored Spomenika oslobođenja na Delti položeni vijenci

Idi na originalni članak

Pored Spomenika oslobođenja na Delti položeni su vijenci povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Dana 9. svibnja 1945. godine pobjedom nad fašističkim režimom u Europi je završen Drugi svjetski rat u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi.

Oglas

Vijence je položila delegacija Grada Rijeke predvođena gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, delegacija Primorsko-goranske županije predvođena županom Zlatkom Komadinom, članovi Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke predvođeni potpredsjednikom Arsenom Cimašom, članovi udruga grada Rijeke te političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Rijeke.

„Danas je prije svega prilika da se prisjetimo 71. godišnjice pobjede nad fašizmom, dana koji je omogućio stvaranje slobodne i ujedinjene Europe i nije slučajno da Europa na današnji dan slavi i svoj dan. Nažalost i danas 71 godinu nakon toga, moramo poslati jasno upozorenje svima onima koji se ne mire s činjenicom da je fašizam prošlost i koji i dalje izazivaju netrpeljivost. I zbog toga je važno ponoviti da svi moramo razmišljati o budućnosti u kojoj nema mjesta za fašizam“, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se ujedno i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.
Foto: Grad Rijeka (Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća, gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić)

Exit mobile version