EVO KAKO JE BILO

Dan ružičastih majica obilježen i u osnovnim školama na području Crikvenice, Krka, Viškova i Gorskog kotara

Spomenuta tema je vrlo zainteresirala učenike pa su aktivno sudjelovali u raspravi postavljajući pitanja i komentirajući poznate im činjenice povezane s vršnjačkim nasiljem, izvijestila je policija.

Osim u Rijeci, Dan ružičastih majica obilježen je i u osnovnim školama u Crikvenici, Krku i Viškovu, Skradu i Ravnoj Gori.

Predavanjem je obuhvaćeno 120 učenika petih, šestih i sedmih razreda, a nastavit će se s predavanjima u Triblju, Novom Vinodolskom i Lokvama.

Osnovni cilj navedenih edukacija bio je osvještavanje i prevencija nasilja među mladima, s naglaskom na toleranciju i prihvaćanje različitosti. Predavanjima učenike se upoznalo s vrstama vršnjačkog nasilja, s posebnim naglaskom na nasilje putem interneta kojemu učenici i ostala mladež mogu biti izloženi (elektroničko nasilje, odnosno cyberbulling). Iznoseći različite primjere vršnjačkog nasilja, učenike se i savjetovalo kako mogu i trebaju postupiti u takvim situacijama i kojim se institucijama osim policiji mogu obratiti za pomoć. Spomenuta tema je vrlo zainteresirala učenike pa su aktivno sudjelovali u raspravi postavljajući pitanja i komentirajući poznate im činjenice povezane s vršnjačkim nasiljem.

Inače, obilježavanje Dana ružičastih majica kao ideja je nastala u Kanadi 2007. godine u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u gradu Nova Scotia. Jedan je tamošnji učenik obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, čak i tjelesnom nasilju svojih vršnjaka.

Neovisno o Danu ružičastih majica, policija putem drugih preventivnih aktivosti senzibilizira mlade i druge građane o vršnjačkom nasilju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari