DAN SV. VIDA Svečana sjednica Gradskog vijeća: Predsjednica RH Grabar Kitarović zaziva EU-fondove

Idi na originalni članak

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, a uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke. Nagradu za životno djelo dobili su Darko Gašparović i Bože Mimica, a zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su i četiri godišnje nagrade te pet Zlatnih plaketa “Grb Grada Rijeke”.

Oglas

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom se govoru posebno osvrnula na gospodarske projekte koji su iznimno važni ne samo za sveukupni razvoj Rijeke i Primorsko-goranske županije, već i čitave Hrvatske.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

“Nadam se da ćemo modernizacijom Zagrebačke obale, kao nastavka modernizacije riječke luke te razvojem moderne željeznice od Rijeke do ostalih zemalja EU, razviti luku u potpunosti,” kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, posebno istaknuvši kako je stoga vrlo važno iskoristiti Europske fondove, no puno važnije je postići zajedništvo, odnosno da se svi, bez obzira na politički predznak, s jednakim entuzijazmom i željom za uspjehom posvećuju razvoju svoje zemlje i da u tome žele surađivati.

Obersnel o projektima

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na brojne projekte koji se završeni, u tijeku ili u pripremi, a čiji je cilj stvaranje boljeg i kvalitetnijeg života svih građana; od 2,2 milijarde kuna vrijednih projekata vodoopskrbe i odvodnje, izgradnje studentskog smještaja na Kampusu i izgradnje Zagrebačke obale, do ulaska Rijeke u drugi krug kandidature za Europsku prijestolnicu kulture i povećanja turističkog prometa za čak 26 % samo u prvih pet mjeseci ove godine.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

“Sve je to Rijeka danas u kojoj ne skrivamo probleme s kojima se suočavamo, premda je mnoge od njih produbila i kriza, koja je po svemu sudeći ipak polako iza nas. Kriza je, međutim, isto tako pokazala kakav je Rijeka grad. Naime, upravo u krizi, jasno smo dali do znanja da će nam je socijalna zaštita naših građana ostati uvijek visoko na listi prioriteta. Kriza je potaknula našu inovativnost i kreativnost, pokazala našu izdržljivost i još jednom jasno naglasila prednosti koje imamo i koje moramo koristiti,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Najznačajnije odluke Gradskog vijeća

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac u svom se govoru dotaknula najznačajnijih odluka Gradskog vijeća koje direktno doprinose ostvarenju europskih ciljeva iskazanih u Strategiji Europa 2020, ali i kvalitete života i rada svih Riječana.

Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac

Tako se odlukama Gradskog vijeća započelo sa stipendiranjem učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima, odlukama iz segmenta prostornog planiranja stvoreni su temelji za realizaciju nogometnog kampa na Rujevici i novog Stadiona Kantrida, donesene su odluke vezane uz imovinsko-pravnu pripremu izgradnje državne ceste D-403, kao i odluke o osnivanju novog Trgovačkog društva Poslovni sustavi d.o.o., upravo radi strateškog upravljanja i razvoja gradskih komunalnih i trgovačkih društava.

Vijeće je imenovalo Olivera Frljića za novog intendanta HNK Ivana pl. Zajca, naše Kazalište koje u posljednje vrijeme ulaže značajne napore da u svoje programe aktivno uključi što veći broj gledatelja, Posebno se osvrnula na suradnju Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, što će biti jedna od glavnih tema skore tematske sjednice Gradskoga vijeća, koja će biti održana na Kampusu i biti posvećena upravo suradnji Grada i Sveučilišta u cilju daljnjeg razvoja Rijeke i cijele regije.

Graditi mostove dijaloga i zajedništva

Riječki nadbiskup Ivan Devčić

Čestitavši Riječanima blagdan gradskog i nadbiskupijskog zaštitnika sv. Vida, riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić kazao je: “Radi naše budućnosti i elementarne čovječnosti i iz zahvalnosti tolikim žrtvama za slobodnu Rijeku i Hrvatsku, imamo svi svetu dužnost, svatko na svome mjestu i prema svojim mogućnostima i odgovornostima, graditi duhovne mostove dijaloga i zajedništva, probijati i prokopavati gore i planine koje otežavaju približavanje jednih drugima, rušiti zidove predrasuda i nepovjerenja koji nas dijele,” poručio je nadbiskup Devčić.

Nagrade za životno djelo Darku Gašparoviću i Boži Mimici

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo u 2015. godini iznimno je dodijeljena dvojici kandidata, prof. Boži Mimici, za izuzetan doprinos kulturi, povijesti i numizmatici grada Rijeke i Hrvatske i dr. sc. Darku Gašparoviću, za izniman doprinos sveukupnom kulturnom, umjetničkom i znanstvenom razvoju grada Rijeke.

Bože Mimica

Bože Mimica je svojim cjelokupnim postignućima dao veliki doprinos promidžbi hrvatske kulture, posebno nacionalne povijesti i numizmatike o čemu svjedoče mnoge stručne knjige enciklopedijskih izdanja, ali i prestižne nagrade među kojima se ističe nagrada predsjednika Republike Hrvatske Odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulićaza osobite zasluge u kulturi. Njegov rad i djelovanje ostavljaju snažan pečat u gradu Rijeci kroz multikulturalnu angažiranost i sveprisutnost u javnom i kulturnom životu. Rijetko koja europska država ima tako cjelovitu i sistematiziranu građu nacionalne numizmatike, kao što je profesor Mimica priredio hrvatsku nacionalnu numizmatiku u svojim knjigama.

Darko Gašparović, dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo

Darko Gašparović ostavio je dubok trag u kulturnom i kazališnom životu Rijeke. U dva je navrata obnašao dužnost intendanta HNK Ivana pl. Zajca. Od 1989. do 1992. godine umjetnički je ravnatelj Hrvatske drame, a u sezoni 1993./94. i cijelog Kazališta. U tim godinama HNK Ivana pl. Zajca uspostavlja financijsku i organizacijsku stabilizaciju te postiže umjetničke dosege koji ga svrstavaju među najbolja kazališta u Hrvatskoj. Vrhunac je izvedba Gašparovićeve dramatizacije romana sage o Rijeci Vježbanje života koja je postala kultnom predstavom riječkog glumišta u njegovoj novijoj povijesti. Njegovu knjigu “Dramatica krležiana” stručna kritika ocijenila kao najbolje i najtemeljitije djelo o Krležinoj dramatici, a nakon boravka u Južnoj Koreji, gdje je kao prvi profesor s nekog hrvatskog sveučilišta predavao hrvatski jezik, književnost i dramu, objavio je i kapitalno djelo o riječkom i hrvatskom književnom avangardistu Kamovu.

Predsjednica države s predstavnicima lokalne i županijske vlasti te crkve Svečana sjednica Gradskog vijeća održana u HNK Ivana pl. Zajca

Dobitnici nagrada za životno djeloca zahvalili su na dodjeljenim priznanjima, a dr. Gašparović je svoj govor posvetio Gradu.

“Rečeno je puno puta da je Rijeka uvijek bila gradom trgovine, industrije i novih tehnologija, što je samo djelomice točno. Naravno da je ona to doista i bila, ali nije zato manje bila i gradom znanja, znanosti i umjetnosti. S višestoljetnim školstvom koje nam donesoše isusovci, spaja se vrhunsko graditeljstvo, likovne umjetnosti, kazalište, književnost. Rijeka doista jest rijeka koja teče živom vodom i takvom je moramo sačuvati. Vjerujem da ćemo svatko na svome području i svi zajedno jednodušno prionuti na tome da Rijeka postane Europskim gradom kulture u 2020. godini. To bi – to će! – zasigurno znatno doprinijeti izlasku iz recesije i monotonije i ponovnome usponu Grada u svakome pogledu,” kazao je Gašparović.

Godišnje nagrade i Zlante plakete “Grb Grada Rijeke”

Zlatna plaketa “Grb Grada Rijeke” dodijeljena je prof. dr. sc. Željku Bartuloviću, za dugogodišnji doprinos znanstveno-istraživačkom proučavanju i promicanju prošlosti grada Rijeke i zapadne Hrvatske te obrazovanje pravnika, Samostalnom sindikatu zaposlenika riječke luke, za dugogodišnji sindikalni rad i doprinos u promicanju i zaštiti prava lučkih radnika u Rijeci, doc. dr. sc. Nikoli Ivanišu, prim. dr. med., za osobni doprinos razvoju zdravstva i podizanje ugleda grada Rijeke razvojem Poliklinike Ivaniš, kao priznatog vrhunskog medicinskog centra u Hrvatskoj, Klubu Sušačana za dugogodišnje nakladništvo časopisa Sušaka revija i doprinos kulturnom razvoju i ukupnom boljitku društvene zajednice grada Rijeke te Williamu Klingeru, posthumno, za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke, njene međunarodne kontekstualizacije te doprinos internacionalnoj historiografiji.

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana u HNK Ivana pl. Zajca

Godišnje nagrade Grada Rijeke dodijeljene su dr. sc. Jonatanu Lergi, dipl. ing., za znanstveni doprinos i ostvarena postignuća u području digitalne obrade signala te nagradu Hrvatske akademije tehničkih znanosti, doc. dr. sc. Vladimiru Mozetiču, dr. med. za izniman doprinos razvoju i profiliranju zdravstvene djelatnosti kao potencijala gospodarskog razvoja našega kraja, Damiru Miškoviću, za unapređenje i doprinos popularizaciji nogometa te Predragu Slobodi za vrhunska sportska ostvarenja u vaterpolu i izuzetan doprinos sportskom ugledu grada Rijeke.

Sjednicu su uveličali Katja Budimčić Sabljar i prof. Vladimir Babin, učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova te učenici Osnovne škole Pećine.
(S.R.L.GR)

Exit mobile version