Danas je Svjetski dan radija. Prisjećamo se neprežaljenih novinara Radio Rijeke

Danas je Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja radija Ujedinjenih naroda koji jezapočeo program s porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija. Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187 sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora. Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

“Na današnji dan prije dvije godine napustio nas je vrhunski sportski reporter Korado Vujnović, a prije točno godinu dana vrhunski autoritet na polju glazbe Ivica Vrkić. Sjećamo ih se s tugom, ali i ponosom da su bili neprocjenjiv dio programa Radio Rijeke”, piše Radio Rijeka.

Ovaj dan slavi se s ciljem podizanja svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. Danas je radio najzastupljeniji medij na svijetu, koji ljude u svim krajevima planeta informira, obrazuje i zabavlja. Radio Rijeka je upravo na Svjetski dan radija ostala bez dvojice vrsnih novinara.

Radio Rijeka se u eteru prvi put oglasila 16. rujna 1945. godine iz kuće u Voloskom na adresi Štangerova ulica broj 9. I danas slovi za jedan od najpopularnijih radija u Hrvatskoj.

Radio je moćan medij za slavljenje čovječanstva u svim njegovim različitostima i predstavlja platformu za demokratski diskurs, pišu na UNESCO-voj stranici Svjetskog dana radija te pozivaju da radijske postaje podupiru različitost, kako u svojim redakcijama, tako i u programima, prenosi Radio Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari