DANAS KUHANJE NA TRŽNICI! Glumci „Zajčeve“ megapredstave kuhaju za građane u konobi u srcu riječke tržnice

Glumci predstave „Gorski divovi“ kuhat će svoja nacionalna jela (talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka) pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić

Projekt (Re)discovering Europe – čiji je nositelj Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s EPK – Rijeka 2020, a u koprodukciji s još četiri europska kazališta nacionalnih manjina – i nakon premijere predstave „Gorski divovi“ nastavlja se nizom popratnih aktivnosti.

Tako će u nedjelju, 4. ožujka u konobi „Fiume“ na glavnoj riječkoj tržnici, od 10 do 13 sati, glumci ove predstave kuhati svoja nacionalna jela (talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka) pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić.

A kuhat će Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.

Performativna kuhinja (Performative Kitchen: Cooking Diversity) projekt je u sklopu kojeg glumci pet ansambala nacionalnih manjina uključenih u predstavu „Gorski divovi“, u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica), kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu.

Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima. U Rijeci je izabrana Konoba Fiume, koja se nalazi u srcu riječke tržnice.

U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa višejezičnooj i transnacionalnoj predstavi „Gorski divovi“, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

Bit će to prigoda i za razgovor s glumcima jer ovako koncipirana kulinarska sesija završava zajedničkim objedom glumaca i publike.

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske unije, programa Creative Europe Culture.

Svi su pozvani!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari