PODIZANJE SVIJESTI

Galerija | U Rijeci obilježen Dan crvenih haljina

U Rijeci obilježen Dan crvenih haljina

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom i ove godine, četvrti put za redom, obilježava prvog petka u veljači Dan crvenih haljina u cilju podizanja svijesti o cerebrovaskularnim bolestima kod žena, važnosti preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila.

Tim povodom na Korzu, ispred Gradske vijećnice postavljen je štand na kojem građani mogli dobiti edukativne materijale o moždanom udaru kod žena i njegovoj prevenciji. Uzvanicima na štandu pridružio se i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Isti dan organizirana su u Gradskoj vijećnici edukativna predavanja na temu moždanog udara uz izravan prijenos na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka i Grada Rijeke.

VIDEO DANA:

Sudionike skupa pozdravili u, u ime Grada Rijeke Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, zatim Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije i Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

O važnosti Dana crvenih haljina i o tome što je promijenjeno ovim akcijama, govorila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, doc. dr. Vladimira Vuletić.

“Brojke u Hrvatskoj su poražavajuće”, naglasila je doc. Vuletić precizirajući da “godišnje imamo 12 do 15 tisuća moždanih udara, od čega ih 60 posto pogađa žene kojih umire 3000 godišnje, što je više nego od karcinoma dojke”. Žene obolijevaju češće od muškaraca, imaju lošije ishode, a sve češće moždani udari pogađaju i mlađe od 40 godina, istaknula je predstojnica riječke Klinike za neurologiju.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

O bolesti COVID 19 i moždanom udaru kod žena govorila je doc. dr. David Bonifačić, a dr. sc. Slavica Kovačić predstavila je neurointervencije u pandemiji COVID-19.

Dr. sc. Marina Bralić govorila je o prevenciji moždanog udara i mogućnosti liječenja, a doc. dr. Ines Strenja o životu nakon moždanog udara i specifičnostima kod žena. Na kraju su uznesena iskustva samih pacijentica koje su doživjele moždani udar.

Predavanja su održavana uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Na društvenim mrežama akciju obilježava hashtag #nosicrveno kojim se svi pozivaju da 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku ženama koje su preboljele moždani udar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari