DANI DRENOVE 2017.: Večeras otvorenje izložbe kojom drenovski slikar Tihomir Ivančan obilježava 20 godina umjetničkog rada

Ilustracija

Iako njegovi roditelji potječu iz Podravine, iz mjesta Hlebine u kojem je nastala diljem svijeta poznata hrvatska naivna umjetnost, Tihomir Ivančan je Drenovčanin – stoga je upravo svoju Drenovu izabrao za obilježavanje svog jubileja

Ovogodišnji Dani Drenove polako dolaze do svog velikog finala. Prije sutrašnje središnje večernje fešte na Cvetkovom trgu, u petak navečer održat će se i Svečana sjednica Vijeća mjesnog odbora Drenova na kojoj će se u prostoru Mjesnog odbora na Cvetkovom trgu 1 podijeliti i godišnja priznanja zaslužim Drenovčanima. Nakon sjednice uslijedit će i predstavljanje najnovijeg 41. broja Drenovskog lista te otvorenje izložbe slika mladog drenovskog slikara Tihomira Ivančana što će uveličati i nastup drenovskog Tria “SiŽeNe” odnosno Klape Škrljevo.

20 godina umjetničkog rada

Tihomir Ivančan ovom izložbom obilježava 20 godina umjetničkog rada. Slikati je počeo 1996. godine, a iako njegovi roditelji potječu iz Podravine, iz mjesta Hlebine u kojem je nastala diljem svijeta poznata hrvatska naivna umjetnost, Tihomir je Drenovčanin i stoga je upravo svoju rodnu Drenovu izabrao za obilježavanje svog velikog jubileja.

Godinama je tražio svoj prepoznatljiv stil, u samoukom naivnom slikarstvu koje je osamdesetih godina bio jedan od najvećih hrvatskih brendova. „Podravina je vrlo specifičan kraj i to ponajprije zbog svojih beskrajnih šuma, kristalnih jezera i ljudi koji izgledaju kao da su izašli iz neke priče. Kvarner, to je nešto sasvim drukčije od Podravine… tu je priroda opet tako posebna i čarobna, a tek onaj doživljaj kada s planine gledaš more u daljini – to je nešto posebno…“, kaže Tihomir kojeg priroda najviše inspirira.

Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika u Zagrebu od 2010. godine, a izlagao je na mnogim skupnim izložbama diljem Hrvatske i priredio desetak samostalnih izložbi. Posebno je ponosan na sudjelovanja na međunarodnim festivalima naivne umjetnosti u Madridu, u širom svijeta poznatoj galeriji „Eboli“, te u Bruxellesu gdje je bio jedini predstavnik Hrvatske na Međunarodnom bijenalu svjetske naivne umjetnosti a njegovi su radovi tada nagrađeni 3. mjestom od strane stručnog žirija.

Izlagao i u Katowicama u Poljskoj na Međunarodnoj izložbi naivne umjetnosti te u Moskvi na poziv kustosice galerije Art Balkans. Učesnik je na likovnim kolonijama i humanitarnim događajima diljem Hrvatske i šire regije.

Njegova slika nagrađena je 2013. godine od strane AMERICAN ART AWARDSA – nagrada je to koju dodjeljuje 8 vodećih galerija u Sjedinjenim Američkim Državama. Tihomir je dobio nagradu za prikazivanje ženske erotike slikane uljanim bojama za sliku „Oni su je vidjeli“ koja se nalazi u njegovom vlasništvu.

Osim slikarstvom, Tihomir se bavi i pisanjem kratkih priča koje su usko vezane uz slike i objašnjavaju događaj na slici. Svaka njegova slika ima popratnu kratku priču. Planira u budućnosti objaviti i knjigu kratkih priča.

Gost izložbe – „Woodarije“

Lukovdolska ulica na Drenovi, u kojoj živi Tihomir, mala je ulica od svega desetak kuća, no u njoj se krije još talentiranih umjetnika. Upravo zato gosti na izložbi bit će i njegovi prijatelji, susjedi i kolege Milenko i Božidar Marković, dva brata koja u svojoj maloj drenovskoj radionici stvaraju mala i velika drvena čuda.

„Woodarije“, kako su ih nazvali, nastale su vrlo spontano: od lampi, podmetača za čaše i nakita došli su do stolica, životinjskih skulptura i drugih umjetničkih i uporabnih predmeta od drva. U svom radu koriste alate poput motorne pile, brusilice i bušilice, a nakon toga ručno oblikuju svaki rad i stvaraju unikate od drva. Uz to, nastoje iskoristiti prirodni potencijal svakog komada drveta koji obrađuju i udahnuti mu novi život.

A dok Milenko i Božidar stvaraju drvenarije a Tihomir ih oslikava, obično im se pridruži još jedan susjed i prijatelj – Ivan Radović, mladi talentirani glazbenik koji druženje upotpuni sviranjem gitare i pjesmom. Ivan pjeva u Klapi Škrljevo koja će i nastupati na otvorenju izložbe, stoga će ona biti spoj prijateljstva i umjetnosti koja živi i raste u Lukovdolskoj, maloj ulici za velike umjetnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari