DANI MEDICINSKOG FAKULTETA: Predstavljena knjiga “Franjo Jelašić” autora Jurja Sepčića

U sklopu obilježavanja Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci u petak je u vijećnici fakulteta predstavljena knjiga „Franjo Jelašić – čovjek i neurolog bolji od svog vremena“ autora prof.dr. Jurja Sepčića posvećena velikom čovjeku i stručnjaku, neuroznanstveniku Franji Jelašiću.

Prema riječima autora knjige, prof.dr. Sepčića knjiga svjedoči o čovjeku koji je obilježio kratko, ali vrlo značajno razdoblje hrvatske i svjetske neurologije. Autor predgovora knjige, prof. dr. Amir Muzur sažeo je to ovim riječima “bio i čovjek i stručnjak bolji od svog vremena, genij, europski temeljit i američki hrabar.”

Prof.dr. Sepčić i sam je bio učenik Franje Jelašića, a knjiga je izdana kao posveta upravo za stogodišnjicu rođenja Franje Jelašića.

Prof. dr. Franjo Jelašić preuzeo je 1959. godine katedru neurologije, i postao jedan od najkreativnijih i avangardnih neurologa Hrvatske. Prof. Jelašić bio je asistent Neurološke klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu, potom voditelj neuropsihijatrijske službe Opće bolnice u Puli te, nakon riječkog razdoblja (1959.-1965.), profesor neurologije na Neurokirurškoj klinici Saarskog sveučilišta u Njemačkoj. Sklon uvođenju novih dijagnostičkih i terapijskih metoda, za boravka u Rijeci uveo je stereotaktičke zahvate na mozgu i intratekalnu primjenu lijekova. Obogatio je kliničku neurologiju standardizacijom metoda kvantitativnog ispitivanja osjeta, novim sindromom moždanog debla, a neurološku znanost proučavanjem toksina pauka crne udovice na živčani sustav. U njegovo vrijeme Odjel za neurologiju imao je 55 postelja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari