DANI MEDICINSKOG FAKULTETA: Promovirana Monografija Fakulteta, položeno cvijeće na grob braći Branchetta

Pod imenom „60 priča za 60 godina“ jučer je u Vijećnici Medicinskog fakulteta u Rijeci promovirana monografija povodom 60. obljetnice postojanja i rada

Nakon uvodne riječi dekana Fakulteta Tomislava Rukavine koji je naglasio kako je namjera bila objaviti monografiju i na suvremen, pomalo drukčiji način predstaviti povijest i dosadašnji rad Fakulteta, o monografiji su govorili prof.dr.sc. Brigita Tićac, prodekanica za nastavu i glavni urednik monografije, prof.dr.sc. Amir Muzur.

„Monografiju koju danas promoviramo četvrta je monografija u postojanju našeg Fakulteta, ali je i prva koja je pisana na engleskom jeziku, prvenstveno zbog toga što smo vodili računa o vremenu u kojem živimo i širem tržištu na kojem želimo sudjelovati. Ona predstavlja dragocjen zapis biografskih, bibliografskih i mnogih povijesno značajnih podataka. Zahvaljujući njenom konceptu svoju akademsku zajednicu željeli smo predstaviti na jedan topao, životniji način, dakle drugačije nego što se to možda očekuje i vjerujem da smo u tome uspjeli“, zaključila je profesorica Tićac.

Glavni urednik ove izuzetno zanimljive i pitke monografije, prof.dr.sc. Amir Muzur rekao je da je radeći na ovoj knjizi i sam dobio uvid u rad svih katedri i prepoznao vrijednosti kojima one raspolažu.

Dio knjige odnosi se na tradiciju, jer 60 godina nije malo, pa iako po godinama ne možemo parirati nekim znatno starijim medicinskim fakultetima, naša su dostignuća na razini onih najstarijih i najpriznatijih. Nakon prvog dijela, koji se odnosi na predstavljanje katedri , pri čemu je svaka od njih iznijela neku svoju specifičnu priču, na red došlo svjedočanstvo ranijih rektora, dekana i emeritusa o raspoloživim snagama i mogućim opasnostima, a njihova mišljenja, smatra profesor Muzur, mogu biti koristan dio budućeg strateškog razvoja.

I kao treći dio monografije, na red su došle zasebne teme koje same po sebi predstavljaju dosadašnje uspješnice, razvoj, jačanje Aluminija i općenito život Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a koje ukazuju da novih ideja i projekata u budućnosti sigurno neće nedostajati.

Promocija monografije „60 priča za 60 godina“ dio je cjelotjednog programa kojim se obilježava 60. obljetnica u sklopu Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Položeno cvijeće na grob braći Branchetta

Jučer su nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Dragica Bobinac, prof.dr.sc. Branka Blagović, prof.dr.sc. Amir Muzur, prof. dr. sc. Brigita Tićac i predstavnik studenata Franjo Carović u znak zahvalnosti i sjećanja na braću Branchetta obišli njihovu grobnicu i tradicionalno položili cvijeće.

Polaganje cvijeća na grob braći Branchetta

Zahvaljujući filantropiji i donaciji braće Branchetta, u zgradi, koja je prvobitno sagrađena za potrebe smještaja starih i onemoćalih osoba i djece siročadi slabijeg imovinskog stanja, nalazi se riječki Medicinski fakultet koji je u tu zgradu uselio na samom osnutku 1955. godine.

Prema riječima prof.dr.sc. Amira Muzura koji je nazočio polaganju cvijeća, Medicinski fakultet nije u potpunosti identičan njihovim izvornim namjerama, ali u svom poslanju čuva humanu crtu i dalje školujući ljude kojima je posao biti human te samim time braća Branchetta mogu mirno počivati shodno namjeni njihove ondašnje donacije.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci nalazi se ulici koja počasno nosi naziv Braća Branchetta, na broju 20.

Prof.dr.sc.-Branka Blagović, prof.dr_sc. Dragica Bobinac, prof. dr. sc. Brigita Tićac, prof.dr.sc. Amir Muzur i predstavnik studenata Franjo Carović
Prof.dr.sc. Branka Blagović, prof.dr.sc. Dragica Bobinac, prof. dr. sc. Brigita Tićac, prof.dr.sc. Amir Muzur i predstavnik studenata Franjo Carović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari