NEOBORIV

Darijo Vasilić osvojio je već 8. mandat, vlada još od 1993. kada je bio i rekorder kao – najmlađi!

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Političku karijeru započinje na lokalnim izborima 1993. gdje je izabran za vijećnika u Gradskom vijeću Grada Krka

U prvom krugu ovogodišnjih lokalnih izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika. Treći po redu najuspješniji gradonačelnik je Darijo Vasilić (PGS) s Krka koji je ove godine imao protukandidata, za razliku od prijašnjih izbora, kojeg je u prvom krugu pobijedio s čak 80,26 posto glasova, prema podatcima DIP-a.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić dužnost gradonačelnika u kontinuitetu obnaša već osam mandata i jedan je od najdugovječnijih lokalnih čelnika u Republici Hrvatskoj.

Vasilić je rođen 1966. u Rijeci. Diplomirao je matematiku i informatiku. Početkom 1990-ih zapošljava se u osnovnoj školi kao nastavnik matematike i informatike.

Političku karijeru započinje na lokalnim izborima 1993. kada je izabran za vijećnika u Gradskom vijeću Grada Krka. Parlamentarna većina iste godine izabire ga i za gradonačelnika grada Krka čime postaje najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj.

Gradonačelnik godine

Godine 1997. godine učlanjuje se u Primorsko-goranski savez te osvaja drugi gradonačelnički mandat. Od 2001. do 2003. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom Saboru i postaje član Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Za vrijeme svog trećeg gradonačelničkog mandata proglašen je gradonačelnikom godine u ocjenjivanju Hrvatske radiotelevizije i HGK.

Podrška i do 80 posto

Godine 2005. izabran je za gradonačelnika u četvrtom mandatu, a iste godine postaje i članom Županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

Na konvenciji PGS-a 2008. izabran za predsjednika stranke, a na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika grada Krka 2009. s podrškom birača u prvom krugu od 80 posto osvaja i peti gradonačelnički mandat.

Godine 2013. postaje jedini gradonačelnik u Hrvatskoj u šestom mandatu te na izborima 2017. i 2021. osvaja rekordni sedmi i osmi mandat.

Ove godine je na izborima imao protukandidata Antu Čabraju (HDZ), kojeg je pobjedio s 1790 glasova, prema suparnikovih 440 glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari