PROMJENA U POLITIČKOM DJELOVANJU

Davor Štimac napustio klubove riječkih vijećnika nezavisnih lista

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nositelj nezavisne liste u Gradskom vijeću Rijeke i član nezavisne liste u skupštini Primorsko-goranske županije Davor Štimac objavio je danas da napušta klubove vijećnika svoje liste u vijeću i skupštini.

Najavio je da će rasformirati klub vijećnika kome je na čelu u Gradskome vijeću i da izlazi iz kluba vijećnika u Županijskoj skupštini.

“Nakon nešto više od godinu dana zajedničkog rada s ljudima koji su na mojoj nezavisnoj listi ušli u Gradsko vijeće Grada Rijeke, po svemu sudeći, došlo je vrijeme da se oslobodi energija svakog pojedinaca kako bi nastavio djelovati na – njemu prihvatljiv način.

U politiku sam ušao kao nezavisni kandidat i nositelj liste koja je okupila niz slobodnomislećih intelektualaca, poduzetnika, studenata i umirovljenika. Iako sam ušao drugi krug izbora za gradonačelnika, u Gradskom vijeću smo dobili tek četiri mjesta. Premalo u smislu utjecaja bez konstantne suradnje s drugim strankama, a „previše“ za skupinu koju ne obvezuje stranačka stega.

Jako cijenim sve ljude s moje nezavisne liste, ali ni onima koji su tako ušli Gradsko vijeće, niti sebi dalje ne želim situacije u kojima ćemo morati zauzimati stavove koji znače  stalni kompromis.”, izvijestio je Štimac.

“Naša je dosadašnja suradnja bila dobra i nastavit će se na političkim pitanjima i projektima u kojima nam stavovi budu zajednički. Tamo gdje se budu razlikovali ubuduće će svaki nezavisni vijećnik lakše moći djelovati u skladu s osobnim stavovima”, istaknuo je u priopćenju za javnost te ustvrdio kako je došlo vrijeme da se “oslobodi energija svakog pojedinca” kako bi nastavio djelovati na – njemu prihvatljiv način. 

Rekao je i da su se razišli na nekoliko važnih političkih pitanja gdje je zastupao, kako kaže, po njegovoj procjeni dobre, a po ocjeni nekih drugih – nesimpatične stavove.

“Među ostalim, protiv sam imenovanja člana kazališnog vijeća, umirovljenog Bojana Šobera, za v. d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca kao što ni u već započetoj kazališnoj sezoni ne odobravam smjenu Marina Blaževića. Kad u pola sezone promijeniš trenera, nađeš se na začelju ljestvice, kao naš HNK Rijeka. U priči o kazalištu važnijom smatram borbu za veću količinu novca s državne razine, dobar program i međunarodnu prepoznatljivost nego li nedokazane loše međuljudske odnose”, naglasio je.

“I dalje se zalažem za projektnu suradnju”

“I dalje se zalažem za projektnu suradnju i posve mi je svejedno – ako su projekt ili prijedlog dobri – od kog pojedinca ili s koje strane političkog spektra dolaze. Nastavit ću djelovati s udrugom ‘Da štima svima’ čiji me članovi podupiru u radu, a ne žele biti članovi političkih stranaka. U Gradskom vijeću i skupštini PGŽ nastavljam djelovati kao nezavisni vijećnik, koji zastupa interese i radi na poboljšanju kvalitete života svih građana, bez obzira na stranačku boju, svjetonazor ili bilo koju drugu podjelu”, naveo je. 

“Podupirem što brži početak radova na izgradnji kolodvora na zapadnoj Žabici, nakon što sam se uvjerio da je u trenutnoj situaciji privatni investitor jedina mogućnost da Riječani dobiju kolodvor što ga čekaju desetljećima. Zemljište neće nitko odnijeti iz Rijeke, a ugovorom je onemogućeno da bude iskorišteno u neku drugu svrhu. Ne smijemo apriori odbijati suradnju s privatnim kapitalom jer – da se radilo pametnije – već bismo davno imali investitora koji bi na Kantridi izgradio i novi stadion.”, dodao je Štimac.

Riječki gradski vijećnik i potpredsjednik političke stranke Centar Marin Račić objavio je početkom listopada da se razišao s Nezavisnom listom Davora Štimca te nastavlja djelovanje u Gradskom vijeću samostalno, kao vijećnik Centra izvan klubova vijećnika.

U Gradskom vijeću Rijeke s nezavisne liste Davora Štimca na posljednjim izborima izabrani su sam Štimac, Marin Račić, Iva Rinčić i Maša Magzan, a u županijsku skupštinu Rinčić kao predsjednica kluba vijećnika, Štimac i Boris Popović.

“Onima koji su do sada djelovali kao nezavisni vijećnici neću zamjeriti ni to, ako se predomisle, pa nastavak bavljenja politikom ipak pronađu u okrilju neke stranke. Nakon godine i po mandata, ja i dalje nastavljam rad kao nezavisni pojedinac u Gradskome vijeću Rijeke i Skupštini PGŽ uz potporu Udruge građana „Da štima svima“.”, zaključio je Štimac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari