GRADSKO VIJEĆE PRIHVATILO ODLUKU

Decentralizirana državna sredstva za redovne troškove osnovnih škola i održavanje školskih zgrada

Idi na originalni članak

Gradsko vijeće prihvatilo je odluku o raspoređivanju decentraliziranih državnih sredstava za financiranje osnovnog školstva u 2023. godini.

Oglas

Decentralizirane funkcije su rashodi koji su posebnim zakonima za osnovno i srednje školstvo, socijalnu skrb, zdravstvo i vatrogastvo preneseni na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a financiraju se iz dodatnog udjela poreza na dohodak i pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije.

Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom i uredbom o minimalnim financijskim standardima utvrđuje minimalan iznos sredstava koja je potrebno osigurati za pokriće rashoda za decentralizirane funkcije.

Temeljem kriterija i mjerila za utvrđivanje bilančnih prava, Gradu Rijeci je u 2023. godinu raspoređeno 2.462.160,00 eura, što je za 7.142,55 eura ili 0,29% više u odnosu na plan za prethodnu godinu.

Odlukom Gradskog vijeća, donesenoj na 15. sjednici Gradskog vijeća, Grad Rijeka preraspodjeljuje sredstva po krajnjim korisnicima i namjenama u skladu s objektivnim potrebama osnovnog školstva. Tako je 1.923.360,00 eura namijenjeno za materijalne i financijske rashode, 347.200,00 eura za tekuće i investicijsko održavanje, a 191.600,00 eura za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini.

U okviru gradske odluke financira se 25 osnovnoškolskih ustanova Grada Rijeke, a važno je napomenuti da se, kao i svih godina do sada, u okviru Centra za odgoj i obrazovanje financira ostvarivanja srednjoškolskih programa, zatim Osnovna škola za klasični balet i suvremeni balet pri Osnovnoj školi Vežica, Područna škola koja djeluje pri KBC-u Rijeka, lokalitet Kantrida u okviru Osnovne škole Kantrida, kao i druge područne škole matičnih gradskih osnovnih škola.

Zbog uvećanja cijena povećani rashodi škola

Što se tiče materijalnih rashoda, svakoj će se osnovnoj školi doznačiti sredstva uvećana za 9,9 % u odnosu na prethodnu godinu.
„Ovo uvećavanje se predlaže zbog već ostvarenih uvećanja cijena tijekom prošle godine, kao i najave njihovog daljnjeg povećanja. Naime, svakoj osnovnoj školi sredstva se bilanciraju temeljem prosječnog ostvarenja svih materijalnih i financijskih rashoda financiranih na teret decentraliziranih prihoda u posljednjih pet godina, uvećana za 9,9%. Naime, već u 2022. godini bilančna prava utvrđena za financiranje minimalnog financijskog standarada javnih potreba osnovnog školstva nisu bila dostatna za pokriće svih nužnih materijalnih i financijskih rashoda osnovnih škola zbog znatnih povećanja cijena uslijed inflatornih kretanja te je Grad Rijeka za ovu namjenu osigurao i dodatna sredstva na teret izvornih prihoda. Unatoč upućenim zahtjevima nadležnom Ministarstvu, povećana decentralizirana sredstva nisu se osigurala u 2022. godini, niti su se minimalna financijska sredstva povećala u tekućoj godini u skladu sa realnim povećanjem svih troškova škola“, ističe se u obrazloženju odluke.

Kao i prethodnih godina, uz decentralizirana sredstva u Proračunu Grada Rijeke za 2023. godinu osiguravaju i sredstva za premije osiguranja i štete na imovini te osiguranja škola od opće odgovornosti (uključuje i osiguranje od odgovornosti prema učenicima i zaposlenicima).

Iz decentraliziranih sredstava osigurava se i 47.166,00 eura za otplatu kredita za proteklih godina provedenu energetsku obnovu školskih zgrada.

Planirana sanacija školskih sportskih dvorana OŠ Pehlin i Ivana Zajca

U okviru Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom u 2023. godini za usluge tekućeg i investicijskog održavanja te za dodatna ulaganja na objektima osnovnih škola planiran je ukupan iznos od 538.800,00 eura.

Za održavanje objekata osnovnih škola predviđa se 347.200,00 eura. Tekuće i investicijsko održavanje uključuje sredstva za tekuće održavanje građevina te za hitne intervencije, tekuće popravke i otklanjanje nedostataka utvrđenih od strane ovlaštenih pravnih osoba i drugih nadležnih tijela. Ova vrsta održavanja sastavni je dio Plana održavanja objekata javne, poslovne i stambene namjene te objekata nužnog smještaja za 2023. godinu, koji je donio gradonačelnik Rijeke.

U Planu za 2023. godinu za ulaganja u objekte osnovnih škola planiran je iznos od 191.600,00 eura. Navedena sredstva planiraju se utrošiti na sanaciju školskih sportskih dvorana s naglaskom na zamjenu podnih obloga, i to: u sportskoj dvorani OŠ Pehlin (u ukupnom iznosu od 119.451,00 eura) i sportskoj dvorani OŠ Ivana Zajca (u ukupnom iznosu od 72.149,00 eura).

Zbog povećane potrebe osiguravanja sredstava za materijalne i financijske rashode ne predlaže se nabava proizvedene dugotrajne imovine osnovnih škola, već će se njihove hitne potrebe za nabavom opreme zadovoljiti iz drugih proračunskih izvora financiranja.

Exit mobile version