RIJEKA DOMAĆIN

Delegacija grada Kawasakija u posjeti Rijeci u sklopu Programa Međunarodne urbane i regionalne suradnje (IURC)

Grad Rijeka je od 23. do 25. studenoga 2022. godine bio domaćin predstavnicima japanskog grada Kawasakija u njihovom posjetu gradu Rijeci, održanog u okviru Programa Međunarodne urbane i regionalne suradnje (IURC).

Tijekom trodnevnog posjeta gradu Rijeci gostima je prezentiran rad i razvoj grada s naglaskom na energetske, IT i kulturne teme. Uvodnu prezentaciju održala je Nataša Zrilić, viša savjetnica gradonačelnika – specijalistica za razvoj i gospodarstvo, koja je gostima predstavila Plan razvoja grada Rijeke 2021. – 2027. O Održivom razvoju grada i ublažavanju klimatskih promjena govorila je Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika – specijalistica za energetiku. Od ostalih tema gostima su prezentirani i kapitalni gradski projekti; Art kvart Benčić predstavila je Sonja Lukin, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata iz OGU za kulturu, a projekt Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana prezentirala je Neda Suvajac, savjetnica za provedbu projekata i pravne poslove iz OGU za poduzetništvo. Nakon održanih prezentacija, organizirani su zajednički posjeti Palači šećerane i Proizvodnom parku Torpedo.

U petak, 25. studenoga, gosti iz Japana posjetili su Lurssen Design Center Kvarner gdje su ih primili Teuta Duletić, izvršna direktorica LDC Kvarnera i Sergej Pintar, voditelj razvoja proizvoda tvrtke Maritime Center of Excellence d.o.o. Gostima je, između ostalog, predstavljen rad LDC Kvarnera i njegov razvojni i gospodarski potencijal za Rijeku i cijelu regiju. Na navedenom sastanku sudjelovao je i Anđelko Petrinić, direktor ACI-GITONE d.o.o. koji je prezentirao razvoj projekta buduće ACI marine Rijeka u Porto Barošu s naglaskom na održive i zelene komponente samog projekta.

Delegacija je u sklopu sastanka obišla i područje buduće marine Porto Baroš koja će promijeniti vizuru Rijeke te podignuti standard turističke ponude u gradu, kao i životni standard građana.

Ukratko o programu:

IURC Azija i Australazija (International Urban and Regional Cooperation) je program Europske unije koji promiče suradnju na održivom urbanom razvoju te izgradnji partnerstva između gradova EU-a i gradova azijske i australazijske regije. IURC Azija i Australazija program pridonosi postizanju ciljeva bilateralne politike te provedbi međunarodnih sporazuma o urbanom razvoju i klimatskim promjenama, poput Agende održivog razvoja 2030., Nove urbane agende Ujedinjenih naroda, Europskog zelenog plana i Urbane agende za Europsku uniju.

Desetak gradova iz azijske i australazijske regije te EU-a provode praktičnu suradnju u relevantnim područjima kako bi poboljšali održivi urbani razvoj, uključujući oporavak nakon COVID-19, razvoj pametnih gradova, poboljšanje mobilnosti, energetsku tranziciju, kružno gospodarstvo, urbane industrije, kulturu, obrazovanje i turizam. IURC Azija i Australazija temelji se na modelu suradnje „Quadruple-Helix“ koji potiče javni sektor na suradnju s privatnim akterima, istraživačkim i obrazovnim institucijama te partnerima iz civilnog društva na razvoju pilot projekata u kratkom roku.

Hrvatski gradovi, Zagreb i Rijeka, izabrani su za suradnju s japanskim gradom Kawasaki. Bilateralni sastanci između gradova omogućili su razmjenu iskustava, izazova i najboljih praksi iz područja održivog razvoja te prepoznavanje i nominiranje potencijalnih pilot akcija za daljnju suradnju. U sklopu projekta planirane su i međusobne studijske posjete u sklopu kojih će partneri na projektu razmijeniti iskustva na zajedničkim izazovima, ali iz bitno različitih perspektiva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari