EVO KAKO JE BILO

Galerija | Demokratska zajednice Mađara Hrvatske obilježila 30 godina rada i postojanja

U Restoranu Euroclub obilježeno je 30 godina postojanja i djelovanja Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – udruge Primorsko-goranske županije. Kroz tri desetljeća ova udruga radi na očuvanju i njegovanju identiteta, kulture i jezika Mađara u Hrvatskoj, a tijekom godina njihove su brojne inicijative postale tradicionalne, poput mađarske igraonice za djecu na kojoj najmlađi kroz igru usvajaju mađarski jezik.

Uz članove i predstavnike udruge, proslavi su nazočili i konzul Mađarske u Zagrebu Radován Rusz, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i saborski zastupnik Robert Jankovics, kao i Zlatko Mihelec, Savjetnik za razvoj civilnog društa Primorsko-goranske županije.

Kako je istaknula Zdenka Šibalin Klepac, predsjednica DZMH – PGŽ-a, obljetnica ne služi samo kao osvrt na prošlost, već i kao proslava međusobne povezanosti zajednice i povjerenja u budućnost.

“Prije 30 godina neki naši entuzijastični i predani prijatelji Mađari okupili su se da bi osnovali udrugu i da bi si međusobno prijateljski pomagali te zajedno njegovali svoj mađarski identitet. Njihova odlučnost i vjera u važnost očuvanja i prenošenja mađarske kulture i tradicije postavila je temelje za sve ono što možemo danas ovdje zajedno slaviti”, izjavila je Šibalin Klepac te dodala da su u protekla tri desetljeća organizirani brojni programi koji su pridonijeli čuvanju i procvatu mađarskog identiteta u Rijeci i okolici.

Članovima koji su svojim radom i podrškom doprinijeli uspjehu udruge i očuvanju mađarske kulture dodijeljene su zahvalnice, a u povodu 30. obljetnice izdana je i brošura u kojoj se nalaze brojne fotografije događanja i manifestacija koje je udruga organizirala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja