OBILNE KIŠE

DHMZ izdao upozorenje: Riječkoj regiji prijete poplave, pogledajte kakvo nevrijeme stiže!

Velika količina oborine u kratkom vremenu može prouzročiti bujične i urbane poplave, počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Naime, očekuje se hladno, kišovito i sivo vrijeme, a od danas se formira Genovska ciklona koja će pratiti stalni dotok vlage uz još nekoliko poremećaja do vikenda, piše Net.hr.

Meteorolog Doran Ribarić prognozirao je da će na kopnu oblačno i kišovito vrijeme trajati do subote. Kiša će se prorijediti tek početkom vikenda, dok će od nedjelje biti sunčanije i mirnije. Na Jadranu će se, međutim, u četvrtak očekivati česta kiša, a nerijetko i pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u noći na petak. Puhat će jaka bura, dok će na jugu i dalje biti jako jugo.

Screenshot

Prema izvješćima IstraMeta, na riječkom području već je lokalno palo više od 80 mm kiše.

Riječka regija i Kvarner

DHMZ je poslao posebno priopćenje u vezi s obilnim oborinama i mogućim bujičnim poplavama, naglašavajući da bi intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla uzrokovati bujične i urbane poplave. S obzirom na trenutnu vremensku situaciju, početak nepovoljne hidrološke situacije osjeća se već na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, uključujući područja poput Gornje Dobre i Kupe.

U Rijeci se očekuju značajne količine kiše, a uz to DHMZ ukazuje na povećanje vodostaja rijeka u sljedećim danima. Obilna oborina, predviđena za četvrtak i petak, povećat će mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu te u zaleđu. Velika količina oborine može uzrokovati usporavanje tečenja u nižim dijelovima slivova, što će dodatno povećati vodostaje rijeka.

Upozorenje za građane

Preporučuje se da stanovništvo bude na oprezu i pripremi se za loše vremenske uvjete, uključujući kišne jakne, kabanice i nepropusnu obuću. S obzirom na prognozu, hidrološki modeli ukazuju na veliku vjerojatnost pojave velikih voda na rijekama Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i na Savi, Muri i Dravi.

U narednim danima, s obzirom na dodatne prognoze, očekuje se i povećanje vodostaja na gornjoj Savi, što će se osjetiti od noći do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu, porast vodostaja će biti sporiji, ali značajan, jer će te rijeke donijeti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika i Gacka će doseći mjere obrane od poplava, a njihov stupanj ovisit će o ostvarenoj oborini i njenom intenzitetu.

Hladno, kišovito, sivo vrijeme nastavit će se u cijeloj zemlji. Oblačno i kišovito vrijeme na kopnu očekuje se do subote, dok će se početkom vikenda kiša značajno prorijediti i prestati. Na Jadranu će se u četvrtak očekivati česta kiša duž cijele obale, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, što će dodatno pogoršati situaciju.

Tijekom noći s četvrtka na petak, a osobito u petak, mogućnost poplava se povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina. DHMZ savjetuje da se prati najnovije vremenske prognoze kako bi se stanovništvo moglo pravovremeno pripremiti za očekivane vremenske neprilike.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari