OBILNE KIŠE

DHMZ izdao upozorenje: Riječkoj regiji prijete poplave, pogledajte kakvo nevrijeme stiže!

Idi na originalni članak

Velika količina oborine u kratkom vremenu može prouzročiti bujične i urbane poplave, počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Naime, očekuje se hladno, kišovito i sivo vrijeme, a od danas se formira Genovska ciklona koja će pratiti stalni dotok vlage uz još nekoliko poremećaja do vikenda, piše Net.hr.

Oglas

Meteorolog Doran Ribarić prognozirao je da će na kopnu oblačno i kišovito vrijeme trajati do subote. Kiša će se prorijediti tek početkom vikenda, dok će od nedjelje biti sunčanije i mirnije. Na Jadranu će se, međutim, u četvrtak očekivati česta kiša, a nerijetko i pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u noći na petak. Puhat će jaka bura, dok će na jugu i dalje biti jako jugo.

Screenshot

Prema izvješćima IstraMeta, na riječkom području već je lokalno palo više od 80 mm kiše.

Riječka regija i Kvarner

DHMZ je poslao posebno priopćenje u vezi s obilnim oborinama i mogućim bujičnim poplavama, naglašavajući da bi intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla uzrokovati bujične i urbane poplave. S obzirom na trenutnu vremensku situaciju, početak nepovoljne hidrološke situacije osjeća se već na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, uključujući područja poput Gornje Dobre i Kupe.

U Rijeci se očekuju značajne količine kiše, a uz to DHMZ ukazuje na povećanje vodostaja rijeka u sljedećim danima. Obilna oborina, predviđena za četvrtak i petak, povećat će mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu te u zaleđu. Velika količina oborine može uzrokovati usporavanje tečenja u nižim dijelovima slivova, što će dodatno povećati vodostaje rijeka.

Upozorenje za građane

Preporučuje se da stanovništvo bude na oprezu i pripremi se za loše vremenske uvjete, uključujući kišne jakne, kabanice i nepropusnu obuću. S obzirom na prognozu, hidrološki modeli ukazuju na veliku vjerojatnost pojave velikih voda na rijekama Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i na Savi, Muri i Dravi.

U narednim danima, s obzirom na dodatne prognoze, očekuje se i povećanje vodostaja na gornjoj Savi, što će se osjetiti od noći do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu, porast vodostaja će biti sporiji, ali značajan, jer će te rijeke donijeti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika i Gacka će doseći mjere obrane od poplava, a njihov stupanj ovisit će o ostvarenoj oborini i njenom intenzitetu.

Hladno, kišovito, sivo vrijeme nastavit će se u cijeloj zemlji. Oblačno i kišovito vrijeme na kopnu očekuje se do subote, dok će se početkom vikenda kiša značajno prorijediti i prestati. Na Jadranu će se u četvrtak očekivati česta kiša duž cijele obale, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, što će dodatno pogoršati situaciju.

Tijekom noći s četvrtka na petak, a osobito u petak, mogućnost poplava se povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina. DHMZ savjetuje da se prati najnovije vremenske prognoze kako bi se stanovništvo moglo pravovremeno pripremiti za očekivane vremenske neprilike.

Exit mobile version