TEMELJ MODERNE HRVATSKE

Galerija | Diljem Primorsko-goranske županije obilježen Dan antifašističke borbe

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te udruga antifašista s područja gradova Rijeke, Bakra, Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine na više događanja obilježen je Dan antifašističke borbe.

Delegacija Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Saveza i udruga antifašističkih boraca i antifašista, udruga iz Domovinskih rata, MUP-a i političkih stranaka, položile su vijence i zapalile svijeće na Spomeniku oslobođenja na Delti.

Polaganje vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti

Vijence je položila delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenicima gradonačelnika Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim te predsjednicom Gradskog vijeća Grada Rijeke Anom Trošelj, a delegaciju Primorsko-goranske županije predvodio je zamjenik župana Vojko Braut.

Vijence su položili i članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista, kao i predstavnici različitih političkih stranaka koje djeluju u Rijeci.

Nakon polaganja vijenaca na Delti, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan prisustvovala je i svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe na Tuhobiću.

  1. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom djelu Europe. Bio je to jasan izraz opredjeljenja ovog kraja za antifašizam i početak organizirane antifašističke borbe.

“Ne zaboravimo ni naše noniće, koji su već u kolovozu 1941. godine osnovali prvi partizanski odred ‘Božo Vidas Vuk’ upravo ovdje, na Tuhobiću. Njihova borba, vrijednosti koje su ih pogonile, baš kao i žrtva koju su podnijeli, ne smije biti zaboravljena. Na nama je, da vrijednosti slobode i antifašizma prenosimo dalje, da o njima učimo nove generacije, da progovaramo istinu. Upravo zato, shvaćam kao svoju obvezu, ne samo kao zamjenica gradonačelnika, već kao čovjek, boriti se za ove vrijednosti i spriječiti svako relativiziranje povijesti i antifašističke borbe. Mi u Hrvatskoj, predvodili smo antifašističku borbu u Europi i to je jedina istina koja se ne smije zaboraviti”, rekla je zamjenica Krpan.

Dodala je kako je ponosna što Rijeka i cijeli ovaj kraj jasno i otvoreno pokazuje svoj antifašizam i istinsko opredjeljenje protiv svih ideja koje ugrožavaju slobodu i samostalnost Hrvatske.

Proslava na Tuhobiću

Proslavi su prisustvovala i dva živuća partizana: Rade Šubat i Franjo Jelušic

„Cijeneći vrijednosti koje danas imamo, zahvaljujući opredjeljenju za antifašizam i žrtvama u narodnooslobodilačkoj borbi, smatram našom obavezom da učinimo sve što možemo da tu veliku pobjedu koju su antifašisti izborili, nastavimo graditi u slobodi. Da nastavimo one vrijednosti koje nam antifašizam prenosi, razvijajući dalje naš kraj, stvarajući bolje prilike za naše ljude i bolju, sigurnu i slobodnu budućnost za generacije koje dolaze“, rekla je Krpan i čestitala svim Riječankama i Riječanima kao i svim ostalim građanima Dan antifašističke borbe.

Zamjenik župana Petar Mamula u Lukovu je položio vijenac na središnjem spomen obilježju palima u NOB-u. Na središnjoj proslavi u Tuhobiću uzvanicima se obratio zamjenik župana Vojko Braut.

Čestitavši Dan antifašističke borbe, zamjenik župana Vojko Braut istaknuto je kako smatra da je riječ o jednom od naših najvećih državnih praznika kada se prisjećamo herojske borbe u 2. svjetskom ratu koja je stvorila Hrvatsku koju danas poznajemo i koju smo obranili u Domovinskom ratu. “Tekovine antifašizma su nešto što moramo živjeti i cijeniti”, istaknuo je Braut.

DINKO TAMARUT, SANDRA KRPAN I VOJKO OBERSNEL

Bivši gradonačelnik Obersnel i zamjenica gradonačelnika Krpan i partizani Rade Šubat i Franjo Jelušic

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari