NARUČENO!

Dobra vijest! Autotrolej nabavlja još 15 novih autobusa, ali stižu i displeji za autobusne stanice

Foto: Rijeka.hr/Pixsell

U salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori za nabavku novih 15 autobusa vrijednih 18,2 milijuna kuna iz EU sredstava, dobivenih putem ITU mehanizma u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš, te direktor Kontuš  s izvršnim direktorom za gospodarski program Auto Hrvatske, ujedno i direktorom društva „Auto Hrvatska Prodajno servisni centri“ Mariom Fabekom i s direktorom tvrtke Autobus d.o.o Zagreb Robertom Vrhovskim.

Potpisivanju su nazočili i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat i pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, kao i Zvonko Gabud i Marin Klemenčić iz tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri te Igor Oštrić ispred tvrtke „Autobus“.

Novi autobusi se nabavljaju u sklopu EU projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“, koji u prvom redu predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka odnosno nabavku i stavljanje u funkciju još 32 nova autobusa.

Novi autobusi nabavljaju se u četiri grupe, a do sada su temeljem provedenih javnih natječaja odabrani ponuđači za dvije grupe vozila, ukupno 15 vozila, za koje su danas potpisani ugovori. Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, odlučeno je kako će se ugovori potpisivati sukcesivno, kako bi se ubrzao proces javne nabave, a direktor Autotroleja Kontuš je naglasio kako se potpisivanje ugovora za sljedeća dva ugovora očekuje u sljedećih mjesec dana.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se dugogodišnjim dobavljačima na suradnji u ovom projektu, istaknuvši kako je nabavka novih autobusa nastavak modernizacije voznog parka Autotroleja. Nabavkom novih autobusa ne samo da će se obnoviti vozni park i povećati kvaliteta usluge prema građanima, već će se i smanjiti troškovi održavanja i emisija štetnih plinova.

U ime dobavljača, tvrtki Auto Hrvatska i Autobus, direktori Fabek i Vrhovski, čestitali su Gradu Rijeci i Autotroleju na dobivenim sredstvima iz EU fondova te zahvalili su na ukazanom povjerenju.

Tako je s tvrtkom Autobus iz Zagreba potpisan ugovor za 5 solo prigradskih autobusa marke Iveco Crossway. To su dizel vozila, kapaciteta 73 putnika, opremljena klimom. Ova vozila vrijedna su 8.165.625,00 kn s PDV-om.

Dalje, s tvrtkom Autohrvatska PSC iz Zagreba potpisan je ugovor za 10 minibus vozila, vrijednih ukupno 10.058.125,00 kn s PDV-om. To su vozila Otokar Navigo c. Riječ je o dizel vozilima, kapaciteta 47 putnika. I ova vozila su opremljena klimom. Rok za isporuku ove dvije grupe vozila je sredina iduće godine.

U tijeku su i natječaji za preostale dvije grupe vozila, odnosno za nabavku 7 zglobnih, niskopodnih dizel autobusa, te 10 solo niskopodnih gradskih autobusa koji će kao pogonsko gorivo koristiti stlačeni prirodni plin.

Osim nabave novih autobusa, projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ uključuje i uvođenje i informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postavu pametnih semafora na raskrižjima te izradu mobilne i web aplikacije najave dolaska autobusa. Taj dio projekta, za koji su ugovori s dobavljačima već potpisani, vodi tvrtka Rijeka promet.

Za realizaciju projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“  sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK). Ukupna vrijednost projekta je 81.003.357,91 kuna dok su odobrena EU bespovratna sredstva unutar ovog iznosa 54.563.477,00 kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 65.602.795,91 kuna, a ostatak sredstava osigurali su KD Autotrolej d.o.o. te projektni partneri Grad Rijeka i Rijeka promet d.o.o.

Sredstva su dobivena u kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), koji Grad Rijeka može koristiti kao dio Urbane aglomeracije Rijeka, jedne od odabranih urbanih aglomeracija u Hrvatskoj.

Nabavka ovih novih 32 autobusa nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tako se vozni park Autotroleja obnavlja s ukupno 54 nova autobusa. Dodatno, Autotrolej je za gotovo 74 milijuna kuna posljednjih godina nabavio i 40 novih autobusa vrijedna koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin.

U konačnici, KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ukupno 54 spomenuta nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosit će 6 godina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views