DOČEKALO JU SUNCE: Kruzer „Minerva“ uljepšao vizuru riječke luke na blagdan Svetog Nikole

„Minerva“ je posljednji gost riječke luke ove rekordne sezone što se ticanja kruzera tiče

Podsjetimo, tijekom listopada Rijeku su posjetila tri broda na kružnim putovanjima: Thomson Celebration Rijeku je posljednji put u sezoni posjetio 10. listopada, a istoga dana u riječku luku je po prvi puta pristao i brod “Saga Sapphire“. Bilo je to prvi put u povijesti da su u Rijeci istovremeno, jedan kraj drugoga, bila vezana istovremeno dva kruzera. Potom je tjedan kasnije u Rijeku stigla i „Minerva“ koja se eto danas vratila.

Kako podsjeća web portal Brodovi u Rijeci, sezona dolaka kruzera započela je u svibnju dolaskom kruzera “Silver Cloud“, potom su uplovljavali “Thomson Celebration”, “Voyager”, “Braemar“, “Silver Spirit“ te u studenome – prvi puta u Rijeci brod “Pacific Princess“.

minerva-1

Kruzer Minerva kompanije Swan Hellenic plovi pod zastavom Bahama (Nassau), dug je 133 metra, širok 20 a plovi najvećom brzinom od 15 čvorova. Brod na šest putničkih paluba može primiti 350 putnika o kojima brinu ukupno 160 članova posade.

Zanimljivo, brod je izgrađen 1989. s namjenom istraživačkog broda u sovjetskoj floti i već je dobio ime Okean. No ugovor za prodaju je propao pa je brod kupila kompanija Swan Hellenic i 1996. ga prenamijenila u plovilo za prijevoz putnika na krstarenjima!

Osim po broju dolazaka kruzera, ova će sezona u Rijeci biti rekordna i po broju putnika s jednog kruzera. Dana 15. listopada zbog loših vremenskih uvjeta u splitskoj luci u Rijeku je stigao kruzer “Norwegian Jade“. Uz olujno jugo u Splitu i činjenicu da je kapetan “naše gore list”, uz dobro odrađen posao Rijeke kao domaćina, Riječani su mogli uživati u nesvakidašnjem prizoru, podsjeća BuR.

Što se tiče iduće godine, sezona uplovljavanja kruzere počinje 1. travnja a kruzera bi trebalo biti najviše u povijesti riječke luke!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari