NA SVREČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA

Dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke: Kapetanu Berislavu Vraniću nagrada za životno djelo

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke

Gostima su se obratili predsjednica Gradskog vijeća grada Rijeke Ana Trošelj, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te izaslanik Predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Predsjednica Gradskog vijeća Trošelj: Gradsko vijeće donijelo strateške odluke koje se tiču svakog građanina Rijeke

Predsjednica Gradskog vijeća Trošelj čestitala je svim Riječankama i Riječanima Dan grada i blagdan svetoga Vida, podsjetivši na mnoge važne teme koje su u proteklih godinu dana bile raspravljanje na sjednicama Gradskog vijeća.

„Zbog gospodarske krize i inflacije te povećanja svih troškova života u najvećoj su se mjeri nametale teme koje i nisu izravno u našoj nadležnosti, ali smo ih morali isticati i raspravljati, sve kako bi ostvarili naš zajednički cilj – dobrobit naših sugrađanki i sugrađana, Riječanki i Riječana, ali i svih onih koji u naš grad dolaze tražeći bolje sutra. Vjerujem da nitko od nas nije očekivao da će u jednoj godini u fokusu biti ne samo materijalna prava i povećanje primanja zaposlenika u predškolskim ustanovama, već i naših vatrogasaca, djelatnika gradske uprave, djelatnika gradske čistoće, a zatim i vozača u javnom gradskom prijevozu. Sve su to teme o kojima smo debatirali s ciljem stvaranja kvalitetnijih uvjeta za sve one koji su našem društvu iznimno potrebni“, istaknula je predsjednica Gradskog vijeća Trošelj.

Među brojnim odlukama koje je od posljednje svečane sjednice do danas donijelo Gradsko vijeće, predsjednica Trošelj istaknula je i neke strateške odluke, koje se tiču svakog građanina Rijeke.

„Jedna od takvih svakako jest i Strategija razvoja Urbane aglomeracije Rijeka, kojom smo omogućili nastavak važnih gradskih projekata, poput Jačanja sustava javnog prijevoza ili pak Obnove toplinarstva, uređenje Dvorane Mladosti i OŠ Trsat i rekonstrukcija Exportdrva, kao i revitalizaciju Teatrina, jedinog preostalog neuređenog objekta u Art kvartu.

Vjerujem da smo upravo prilikom usvajanja tog dokumenta to i dokazali; da su sve članice i članovi Gradskoga vijeća zaista opravdali svoju funkciju i ulogu, zastupajući interese naše Rijeke. Koliko god različiti naši stavovi, uvjerenja ili ideologije bile, tražili smo kompromise, tražili smo pojašnjenja, dodatna obrazloženja, nismo odustajali, upravo kako bismo pronašli najbolje rješenje za sve Riječanke i Riječane, kako bi naš grad nastavio rasti i razvijati se. Naravno, u svemu tome, pomogli su nam svi građani koji nam se često obraćaju, progovaraju o problemima i izazovima koje uočite, ili pak proživljavaju posredno ili neposredno. Svaka naša odluka, zaključak ili rasprava, svaka naša podignuta ili nepodignuta ruka (odnosno zeleni ili crveni kvadratić), izravno utječe na živote građana, ali i na daljnji razvoj i budućnost naše Rijeke“, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Trošelj.

Gradonačelnik Filipović: U Rijeku treba nastaviti ulagati kroz javne i privatne projekte

Čestitavši svim Riječankama i Riječanima dan našega grada, gradonačelnik Filipović prisjetio se najvažnijih događaja i projekata u proteklih godinu dana.

„Samo je jedna rečenica kojom se može započeti govor večeras, a ona glasi: Da, kopa se na svakom kantunu Rijeke, od centra do Srdoča i Trsata. I dobro je da je tako – unatoč svim problemima koje to donosi u svakodnevnom životu. Jer to znači samo jedno: Rijeka je i dalje najveće gradilište u Hrvatskoj. Rijeka to zaslužuje biti s obzirom na svoj potencijal i s obzirom na svoju jedinstvenu poziciju.

I zato: u Rijeku treba nastaviti ulagati kroz javne i privatne projekte.

Znam – svi bismo, kao i ja uostalom, rado imali suvremenu komunalnu infrastrukturu, velike objekte poput bolnice ili knjižnice, ali bez čekanja na cestama, bez gradilišta i prašine. Znam da nije lako živjeti u gradu raskopanom na svakom koraku i svi bismo htjeli da puno toga ide brže. Ali bez tih gradilišta nema i ne može biti 300 novih kilometara vodovoda i odvodnje za čistu i zdravu riječku vodu. Bez gradilišta nema kilometara novog plinovoda, toplovoda, novih toplana, javne rasvjete i novog asfalta.

U Rijeci se, ponovit ću to i danas, realizira drugi najveći europski projekt u Hrvatskoj, vrijedan preko 230 milijuna eura. Kroz projekt ćemo izgraditi i novi biološki pročišćivač na Delti. Tako će, i za generacije iza nas, riječke plaže i Kvarnerski zaljev ostati čisti, prepoznatljivi po svojoj biološkoj raznolikosti i privlačni tisućama turista iz cijeloga svijeta.

U godini za nama, Gradska knjižnica uselila je u novu zgradu, a zadnje knjige od Filodrammatice do Art kvarta preselile su ruke Riječanki i Riječana u impresivnom ljudskom lancu. Uskoro ćemo u Art kvartu, gdje smo uredili i cijeli okoliš, imati priliku uživati u novom ljetnom kulturnom programu u našem gradu.

Škurinje i Mlaku, odnosno riječku luku, povezuje toliko potrebna cesta D – 403, bez koje Rijeka Gateway Terminal nikada ne bi mogao funkcionirati. Novi autobusni kolodvor na Žabici gradi se planiranom dinamikom. U tijeku su i radovi na čvoru Orehovica, a početkom srpnja kreću izgradnja novih rotora na čvoru Škurinje. Iduće godine očekujemo i izgradnju čvora Kozala.

Na Sušaku, u kompleksu Sveučilišnoga kampusa, djeca i žene iz šire riječke regije, konačno su dobili suvremene uvjete liječenja u novoj bolnici. Ovih dana završava se i kvalitetniji prometni pristup bolnici što će svakako smanjiti gužve u ovom dijelu grada.

Stoga zahvaljujem svima – od svakog radnika na gradilištu do onih koji odlučuju na svim razinama vlasti – svima koji su pomogli da se ovi projekti pokrenu i realiziraju“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Župan Zlatko Komadina kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske

Župan Zlatko Komadina je u ime predsjednika Republike Zorana Milanovića i svoje osobno svim građanima čestitao Dan Grada Rijeke, uputivši čestitke i svim laureatima koji su zasluženo dobili najveća gradska priznanja.

„Ponosan sam na činjenicu da smo kroz povijest a i u ovim aktualnim političkim zbivanja pokazali da smo sredina koja poštuje, uvažava i cijeni taj izvorni riječki identitet otvorenosti i tolerancije. Identitet kojeg su gradili ne samo oni koji su ovdje generacijama rođeni već i svi oni koji su u Rijeku došli da bi ovdje radili, stvarali obitelj.

Rijeka je i u ovim zadnjim izbornim ciklusima potvrdila da je grad u kojem žive vrijednosti antifašizma, ljudskih prava i sloboda. Vjerujem da će Riječani, ponosni na svoje korijene, poštujući višenacionalno i multikulturalno biće Rijeke, nastaviti njegovati skladni suživot i čuvati temelje demokracije. To je nasljeđe koje želimo prenijeti budućim naraštajima kako bi ovaj Grad ostao jednako otvoren, susretljiv i dobro mjesto za život svim generacijama. Rijeka je i sveučilišni centar, ona je i sjedište Županije koja je partner Gradu u realizaciji niza projekata i vjerujem da zajednički možemo pridonijeti bržem razvoju Rijeke na korist svih njenih građana“, kazao je župan Komadina.

Ministar Butković kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske

Čestitke svim građanima Rijeke za njihov dan u ime Vlade i u svoje osobno ime uputio je i potpredsjednik Vlade i Oleg Butković.

„Rijeka je još od povijesnog proglašenja slobodnom kraljevskom lukom dobila sve predispozicije da krene sa snažnim razvojem pomorstva i trgovine. Njezin strateški položaj koji omogućuje najkraću vezu između prekomorskih odredišta i srednjoistočne Europe, prepoznat je tada kao i danas. To potvrđuje i položaj Rijeke na tri europska prometna koridora i to snažnom zalaganju Vlade RH i svih europskih zastupnika, da se Hrvatska kroz izmjene Uredbe o transeuropskoj prometno mreži dodatno pozicionira na dva nova koridora. Tim je Rijeka, uz dosadašnji položaj na jednom europskom koridoru, od ove godine uvrštena na još dva.

Taj položaj Rijeke otvorio nam je mogućnost da se pokrenu brojni projekti, koji će doista promijeniti Rijeku u fizičkom i razvojnom smislu, a te mogućnosti i priliku trebalo je znati iskoristiti. Gledajući danas Rijeku, koja je bitno drugačija, bolja i razvijenija, vjerujem da smo u tome uspjeli i da svi zajedno zbog toga možemo biti zadovoljni, a činjenica je i da se to prepoznaje od svih političkih opcija“, istaknuo je ministar Butković.

Nabrojao je niz projekata važnih za Rijeku pokrenutih zadnjih osam godina, od snažnog investicijskog ciklusa u riječkoj luci, planiranu izgradnju ACI marine u Porto Barošu, preko nabavke 60-ak autobusa do izgradnje brojnih čvorova na riječkoj obilaznici koji su u postupku.

„Sve ovo što sam spomenuo rezultat je jasno promišljenog i odlučnog djelovanja Vlade RH u ostvarenju svojih strateških ciljeva, a u kojoj važnu poziciju zadržava upravo ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, neovisno o političkom i bilo kakvom drugom predznaku. Grad Rijeka i PGŽ žive perspektivniju i bolju sadašnjost i svjedoče tome da kada imate perspektivnu i dobru suradnju na svim razinama, imate i priču o uspjehu i razvoju u svim segmentima, a to Rijeku nepovratno mijenja na bolje“, istaknuo je Butković.

Kapetanu Berislavu Vraniću nagrada za životno djelo Grada Rijeke

Dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo u 2024. godini je kapetan Berislav Vranić za iznimna profesionalna postignuća i promoviranje pomorske profesije u svjetskim razmjerima.

Cijeli svoj radni vijek kapetan Berislav Vranić je proveo na poslovima koji su vezani uz more, brodove i pomorstvo. Nakon dugogodišnjeg kontinuiranog rada na brodovima, karijeru nastavlja radeći u svojstvu savjetnika danas drugog najvećeg svjetskog brodara za prijevoz rashladnih tereta „Seatrade”.

Tijekom svog radnog vijeka radio je na brojnim velikim i značajnim projektima diljem svijeta, posebno na osmišljavanju prijevoza rashladnih tereta morem te rada i logistike lučkih terminala za rashlađene terete. Skupljajući iskustvo kao vještak i savjetnik za logistiku, napisao je i izdao četiri stručne knjige koje pokrivaju sve aspekte prijevoza i načina rukovanja rashladnim teretima na specijaliziranim brodovima hladnjačama. Navedene stručne knjige obogaćuju svjetsku literaturu o pomorstvu i služe kao vodič za pomorce, znanstvenike i profesionalce u toj industriji.

Uz brojna poslovna poznanstva u svijetu pomorstva, kapetan Vranić je uvaženi član Nautičkog instituta iz Londona, imenovan je ambasadorom dobre volje Svjetske pomorske organizacije, član je Počasnog društva pomorskih kapetana iz Londona (The Honourable Company of Master Mariners – HCMM) te je član Međunarodnog instituta pomorskih vještaka. U ovom trenutku svega 68 pomorskih kapetana u svijetu ponosno nosi titulu Chartered Master Mariner. Za svoj doprinos na osmišljavanju i unapređivanju brodskog prijevoza voća liči iz Madagaskara, dodijeljena mu je titula „Vitez Nacionalnog Reda Republike Madagaskar”, najvišeg odlikovanja Republike Madagaskar koje se dodjeljuje fizičkoj osobi kao izraz zahvalnosti i priznanja Republike Madagaskar za značajan doprinos pojedinca društvu i zemlji.

Kapetan Berislav Vranić u svoje osobno ime i u ime svih dobitnika zahvalio se Gradu Rijeci na dodijeljenim nagradama.

„Ova prestižna nagrada predstavlja prepoznavanje moje dugogodišnje karijere i priznanje koje me ispunjava ponosom i zahvalnošću. Cijeli svoj radni vijek posvetio sam pomorstvu, moru i brodovima. Radeći dvadesetak godina na brodovima i tridesetak godina na kopnu, imao sam priliku sudjelovati u mnogim značajnim projektima diljem svijeta. Pisanje stručnih knjiga i brošura, dijeljenje stečenog znanja, iskustva i strasti, bio je i ostao moj način komunikacije sa mladima koji odabiru profesionalne putove u pomorskim zanimanjima.

Želim se zahvaliti svima koji su prepoznali moj rad i doprinose u području pomorstva. Ovo priznanje nije samo odraz mog osobnog truda i predanosti, već i rezultat suradnje i druženja s mnogim izuzetnim kolegama, mentorima i poslovnim partnerima koji su mi svojim znanjem, vještinama i podrškom omogućili postizanje ovih rezultata. Posebno mi je drago što je prepoznat moj doprinos u osmišljavanju logistike i prijevoza rashladnih tereta, što je područje koje smatram iznimno važnim i vrlo specifičnim za globalnu pomorsku industriju. Pomorska profesija je uvijek bila i ostala moja strast i drago mi je što sam imao priliku pridonijeti njenom razvoju i promociji na svjetskoj razini“, kazao je Berislav Vranić.

Zaslužni građani i udruge – dobitnici Zlatnih plaketa i godišnjih nagrada

Odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobili su Orijana Pernjak Grbac, posthumno, za dugogodišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke u području sporta; Akademsko astronomsko društvo Rijeka za promociju i razvoj astronomije na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije; izv. prof. dr. sc. Gianna Mazzieri-Sanković za izuzetan doprinos internacionalnom znanstvenom istraživanju te međunarodnoj promidžbi i popularizaciji riječke književne i jezične baštine te Lions klub Rijeka – Korzo za iznimna postignuća na području humanitarnog rada u razdoblju od 2008. – 2024. godine.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su Niko Cvjetković za osobiti doprinos izgradnji nove knjižnice te promicanju knjižničarstva Grada Rijeke; Željko Pendić za doprinos kulturno-umjetničkom životu i urbanom identitetu grada Rijeke te Ervin Pavleković za izniman doprinos promicanju kulture i kulturnog stvaralaštva u cjelini, a napose za popularizaciju filmske umjetnosti i filmske kritike.

U prigodnom programu svečanosti nastupili su pjevački zbor mladih Josip Kaplan pod ravnanjem umjetničke voditeljice Doris Kovačić, Sergej Božić u pratnji akademske gitaristice Slađane Čolović te Maria Matarranz de las Heras i Michele Pastorini, solisti baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca s isječkom iz baleta Romeo i Julija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari