DODIJELJENE ZLATNE KUNE: Nagrađene najuspešnije primorskogoranske tvrtke, ulagači, izvoznici i menadžeri

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku danas su dodijeljene nagrade i priznanja Zlatna kuna za 2014. godinu najuspješnijim tvrtkama, koju su u suradnji organizirali Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija

Na svečanosti su dodijeljena priznanja ZLATNA KUNA za 2014. godinu najuspješnijim tvrtkama u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava kao i jubilarna priznanja tvrtkama s područja Grada Rijeke i primorsko-goranske županije.

Najuspješnija tvrtka u kategoriji velikih je Plodine d.d. Rijeka, srednjih Montelektro d.o.o. Kastav a malih – trgovačkih društava Olivari d.o.o. Malinska.

Ostala dodijeljena priznanja bila su za značajna ulaganja (JGL d.d., Cedar d.o.o. i Jadranka d.d. Mali Lošinj), priznanje za najuspješnijeg izvoznika (3. maj, Viktor Lenac), priznanja za posebne rezultate (Luka Rijeka, RIS d.o.o., Katarina line d.o.o. Opatija), priznanja za inovacije (Jadrolinija Rijeka, Eko projekt d.o.o., Alius grupa d.o.o.) te CROMA priznanja za najbolje menadžere (Alan Klanac, Jadrolinija – najbolji menadžer u javnom poduzeću te Dragan Brnić, direktor Šiloturista u kategoriji malih poduzeća).

Nagradu za životno djelo dobio je Matija Glad.

Tijekom svečanosti dodijeljena su i priznanja za Značajna ulaganja, Priznanje za najuspješnijeg izvoznika, za posebne rezultate, za inovacije,jubilarna priznanja riječkim tvrtkama koje slave jubileje od 110 do 10 godina djelovanja (ukupno 634 tvrtke).

zlatna kuna2

Sudionicima svečanosti u uvodnom dijelu obratili su se predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik HGK ŽK Rijeka Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Rijeka Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

“S ponosom mogu čestitati velikom broju tvrtki koje su ove godine zabilježile dobre rezultate. Ono što raduje je što je porastao izvoz, a posebno što je u tom izvozu velik dio prerađivačke industrije. Moram reći da su i usluge, posebno intelektualne usluge, u znanosti i IT sektoru značajno doprinijele. U proteklom periodu prošli smo mnoge nedaće. Iz jednog poretka prešli smo u parlamentarni demokratski sustav, razdružili smo se s bivšom državom na nesretan način, obavili smo pretvorbu i privatizaciju i ušli u EU. Neke zemlje su se stvarale stotinama godina, a mi smo sve ovo prošli u 25. Zato što brže moramo otkloniti prepreke gospodarstvu i samo s povećanom osobnom i javnom potrošnjom te povećanjem izvoza možemo računati da će kvaliteta života građana biti bolja”, rekao je predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić.

Župan Komadina zahvalio se svim gospodarstvenicima koji su se uspjeli održati, zadržati stabilnost, investirati, zapošljavati u ovim kriznim i nimalo lakim godinama.

“Zahvaljujući vama Primorsko-goranska županija po većini ekonomskih pokazatelja spada u društvo najrazvijenijih hrvatskih županija. Po razini BDP-a zauzimamo visoko treće dok smo po razini konkurentnosti na petom mjestu s tendencijom rasta. Kao regionalna samouprava, u okviru svojih ovlasti, kroz sve naše aktivnosti nastojimo osigurati uvjete za efikasniji rad i razvoj gospodarskim subjektima”, rekao je župan Komadina.

Župan je spomenuo i primjer visoke efikasnosti kod ishodovanja i izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola po kojima je PGŽ vodeća u Hrvatskoj a istaknuo i da se naša županija dokazala kao regija prijatelj investicija i to prije svoga gospodarstvenicima s našeg područja.

“Prvi u Hrvatskoj donijeli smo i usvojili Razvojnu strategiju, a glavni ciljevi te naše Strategije su konkurentno gospodarstvo, uravnoteženi razvoj te jačanje ljudskih potencijala i kvalitete života naših građana. Svjesni smo da nema kvalitetnog života bez kvalitetnog i konkurentnog gospodarstva. Kroz taj prvi strateški cilj Razvoj konkurentnog i održivog gospodarstva, definiran je prioritet Razvoj investicija i izvoza te u okviru navedenog prioriteta tri mjere, stvaranje povoljne investicijske klime, podrška izvoznim aktivnostima te gospodarska promocija. Dakle i strateški smo se odredili spram aktivne promocije naših komparativnih gospodarskih i investicijskih potencijala. Kao odgovorna regionalna samouprava spremni smo svima vama ponuditi aktivnu podršku i uslugu u realizaciji projekata, preuzeti svoj dio odgovornosti kako bismo i dalje ostali među vodećim županijama Hrvatske, na dobrobit svih naših stanovnika”, zaključio je župan Komadina.

Gradonačelnik Obersnel u svom je govoru čestitao svim nagrađenima i svim tvrtkama koje obilježavaju visoke obljetnice svoga rada te zahvalio na upornosti i inovativnosti kojom su riječkom gospodarstvu dali svoj velik doprinos. Gradonačelnik se sažeto osvrnuo na 2014. godinu u kojoj je u Gradu Rijeci poslovalo 4.231 gospodarski subjekt sa 29.608 zaposlenih. Nadodao je kako su u prvoj polovici 2015. godine ostvareni značajni rezultati u sektoru velikih riječkih tvrtki, kao što su Jadran galenski laboratorij, Brodogradilište 3. maj te Luka Rijeka. Poseban naglasak gradonačelnik je stavio na riječko Sveučilište i njegovu uspješnost u poslovanju i stvaranju mladih nada poduzetništva.

Dodijeljena su i jubilarna priznanja tvrtkama s područja Grada Rijeke i primorsko-goranske županije. Ukupno je 615 tvrtki zaslužilo jubilarno priznanje, a najstarija je Hotel Jadran- Bakar d.o.o. koja posluje već 110 godina.

[highlight] U Galeriji Kortil prezentirana je monografija Gospodarska komora u Rijeci od ilirskih provincija do danas uz otvorenje izložbe umjetničkih djela HGK, koja ostaje otvorena do 11. prosinca. [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari