AUTOR VLADIMIR TOMIĆ

”Dogodit će se opet, ali to je u redu” Jeste li primjetili novi riječki mural na pročelju zgrade Exportdrva?

Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva oslikan je novi riječki mural naslova ”Dogodit će se opet, ali to je u redu”. Autor murala je street art umjetnik Vladimir Tomić.

Riječ je o riječkom umjetniku s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti koji se graffitima i street artom aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk.

Mural ”Dogodit će se opet, ali to je u redu” ostat će kao trajno sjećanje na Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021., ali i kao spomen na 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture čiji član je i Hrvatski savez brodomaketara.

Mural je nastao u suradnji s Udrugom Akumulator koja svojim djelovanjem od 2017. godine donosi pravo osvježenje na riječke ulice i fasade, a izradu murala omogućili su Centar tehničke kulture Rijeka, Hrvatski savez brodomaketara, Lučka Uprava Rijeka, Rijeka Plus i Grad Rijeka.

O samom muralu autor ističe: ”Premda je brodomaketarstvo vještina izrade umanjenih plovila, za osmišljavanje murala, zidne slike velikih dimenzija, koji će popratiti izložbu maketa brodova, nametnula se ideja o poigravanju uvećanog i umanjenog, teškog i lakog, suprotnosti koje, baš kao i sve ostale, ne postoje jedna bez druge.

Propeler je ono što pokreće brod, no ovdje, uvećanih dimenzija, uhvaćen u tlo, kao tek pred trenutak odsjecanja čempresa. No, upravo veličinu propelera stablo koristi za svoj rast. Koliko je ova simbioza trajna sugerira figura čovjeka, nezainteresirana i naviknuta na prizor, zanesena otpuhivanjem jasenovih propelera iz svojih dlanova.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari