AMBICIOZAN PROJEKT

DOLINA VODIKA: Na sjevernom Jadranu proizvodit će se tone “zelenog vodika”!

U sklopu ambicioznog projekta Dolina vodika “Sjeverni Jadran,” regija sjevernog Jadrana će postati jedno od središta proizvodnje obnovljivog, tzv. “zelenog” vodika. Projekt okuplja 17 inicijativa u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, s planom proizvodnje prvih tona vodika već u 2026. godini.

Koordinatorica projekta, Jerneja Sedlar, istaknula je na konferenciji u Rijeci kako je projekt započeo u rujnu 2023. i trajat će šest godina. Očekuje se da će kroz taj period biti proizvedeno oko 5000 tona obnovljivog vodika godišnje u tri države, stvarajući tako ekosustav koji obuhvaća proizvodnju, transport i upotrebu vodika u energetici.

Zelena budućnost za Cres i cijeli sjeverni Jadran

Gradonačelnik Cresa, Marin Gregorović, koji je sudjelovao na dvodnevnom sastanku partnera projekta u Rijeci, naglasio je kako će Cres imati dugoročne koristi od uključivanja u ovaj projekt. “Naš cilj je transformacija komunalnog sustava i povezivanje otoka s kopnom uz pomoć brzobrodskog prijevoza na vodik,” rekao je Gregorović, ističući važnost održivih energetskih rješenja za budućnost otoka.

Sveučilište u Rijeci i novi studijski programi o zelenim tehnologijama

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samardžija, naglasila je važnost suradnje akademske zajednice u razvoju tehnologija temeljenih na vodiku. “Inicijativa okuplja sveučilišta iz Rijeke, Trsta, Ljubljane, Splita i Zagreba te razvija nove studijske programe usmjerene na inovacije, istraživanje i edukaciju o vodikovim tehnologijama,” rekla je rektorica.

Sveučilište u Rijeci već ove godine pokreće novu mikrokvalifikaciju na temu dekarbonizacije i vodika, s ciljem educiranja budućih stručnjaka i stvaranja vidljivih promjena u javnosti.

Prva međunarodna dolina vodika u EU: Zeleni vodik kao konkurentna energija budućnosti

Projekt Dolina vodika “Sjeverni Jadran” predstavlja prvu međunarodnu vodikovu dolinu u Europskoj uniji i temelji se na suradnji između Slovenije, Hrvatske i talijanske Autonomne pokrajine Furlanije – Julijske krajine. S proračunom od 25 milijuna eura iz programa Obzor Europa, projekt ima za cilj razviti autonomnu proizvodnju, prijenos, skladištenje i korištenje zelenog vodika u regiji.

Osim što se planira proizvodnja više od 5000 tona vodika godišnje, projekt će omogućiti stvaranje tržišta za zeleni vodik i učiniti ga dostupnim i konkurentnim izvorom energije. Sjevernojadranska investicijska platforma za čisti vodik osigurala je dodatnih 7,6 milijuna eura za 12 partnera iz triju zemalja, što će dodatno ubrzati razvoj inovacija unutar vodikovog ekosustava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari