DOSTUPNO „NA KLIK“: Poduzetnici, jeste li znali da na internetu postoji Registar poslovnih objekata u vlasništvu Grada Rijeke?

Foto. Ilustracija

Grad Rijeka upravlja sa ukupno 1710 poslovnih prostora i 42 prostora javne namjene

Tijekom 2017. godine objavljeno je 10 javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora, temeljem kojih je izlicitirano 96 poslovnih prostora. U 2018. godini Grad Rijeka planira objaviti 8 javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora.

U cilju što transparentnijeg upravljanja imovinom Grada Rijeke, kao i približavanja građanima i gospodarskim subjektima zainteresiranim za zakup poslovnog prostora Grada Rijeke, podaci o slobodnim poslovnim prostorima, kao i onima u zakupu, objavljeni su na web stranici Grada Rijeke.

Grad Rijeka je, uz Grad Čakovec, ocijenjen najboljim u primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, koji je jedinice lokalne samouprave zadužio za vođenje baze podataka o kupoprodajnim ugovorima koji se odnose na promet nekretnina na cijelom području Rijeke, kao i ocjenjivanje procjembenih elaborata za kupoprodaju nekretnina Grada Rijeke.

Grad Rijeka upravlja s 1710 poslovnih prostora, koji se u zakup daju putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora koji se, u pravilu provode jedanput mjesečno. U cilju transparentnog upravljanja imovinom Grada Rijeke te olakšavanja zakupa poslovnih prostora, podaci o slobodnim i zakupljenim poslovnim prostorima dostupni su putem Registra poslovnih prostora.

Prema podacima Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom na dan 31. prosinca 2017. godine u zakupu je evidentirano 1448 prostora, a trenutno je slobodno 304 prostora. Među slobodnim prostorima dio prostora predstavljaju poslovni prostori koje zbog stanja poslovnog prostora nije moguće dati u zakup bez znatnih ulaganja te koji će dijelom biti predmet postupaka prodaje, kao i oni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i fizičkih osoba ili sa Republikom Hrvatskom, odnosno prostori koji su predmet nekog sudskog ili upravnog postupka, te kao takvi ne mogu biti predmet javnog natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora.

Tijekom 2017. godine objavljeno je 10 javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora od čega je u 8 javnih natječaja objavljeno po 30 i više poslovnih prostora i dva natječaja za kantine zaposlenika. Ukupno je tijekom 2017. godine u javnim natječajima objavljeno 300 poslovnih prostora, odnosno po javnom natječaju prosječno je objavljeno 30 poslovnih prostora. Kako su pojedini poslovni prostori objavljeni su u javnim natječajima i više puta, tijekom 2017. godine u javnim natječajima objavljeno 125 poslovnih prostora.

Za 119 poslovnih prostora zaprimljene su prijave od čega je izlicitirano 96 poslovnih prostora. Ukupna površina za 96 izlicitiranih poslovnih prostora iznosi 8.136 m2 sa ukupnim mjesečnim zaduženjem od 43.171,53 €. Prosječna izlicitirana cijena zakupnine za 2017. godinu iznosi 5,31 €/m2. Najviše prostora dodijeljeno u zakup za obavljanje uslužne djelatnosti, djelatnosti trgovine, djelatnosti članskih organizacija i uredske djelatnosti s ukupno 62 poslovna prostora, odnosno 65% svih prostora koji su dodijeljeni u zakup. Za ostale djelatnosti iskazan je znatno manji interes.

U 2018. godini planira se objaviti 8 javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora. Budući da u razdoblju od siječnja do travnja predstoji posao obnove 400-tinjak ugovora o zakupu, koji zahtjeva veliki angažman svih djelatnika u Direkciji za upravljanje objektima poslovne i javne namjene, javni natječaji koji će se oglasiti u tom razdoblju biti će objavljeni za 30 poslovnih prostora, a oni koji će biti objavljeni nakon mjeseca travanja biti će objavljeni i za više od 30 poslovnih prostora.

U cilju što transparentnijeg upravljanja imovinom Grada Rijeke, kao i približavanja građanima i gospodarskim subjektima zainteresiranim za zakup poslovnog prostora Grada Rijeke, podaci o poslovnim prostorima Grada Rijeke objavljeni su na web stranici Grada Rijeke.

Tako je putem registra poslovnih prostora moguće izvršiti uvid u podatke o poslovnim prostorima Grada Rijeke koji su u zakupu kao i o slobodnim poslovnim prostorima. Podaci su javni i podacima može pristupiti svaka zainteresirana osoba. Podaci su podijeljeni u dvije skupine i to na poslovne prostore u zakupu i slobodne poslovne prostore.

U skupini poslovnih prostora u zakupu mogu se dobiti slijedeći podaci o poslovnom prostoru: adresa poslovnog prostora, površina poslovnog prostora, zakupnik poslovnog prostora, djelatnost koja se obavlja u poslovnom prostoru, zona u kojoj se nalazi poslovni prostor, jediničnoj i mjesečnoj cijeni zakupnine, razdoblju trajanja zakupa trenutnog zakupnika kao i pobliže utvrditi lokacija prostora pute Google Maps servisa.

U skupini slobodnih poslovnih prostora koji su podobni za davanje istih u zakup mogu se dobiti podaci: adresa poslovnog prostora, površini poslovnog prostora i zoni u kojoj se prostor nalazi. Putem Google Maps servisa poslovni prostor se može prikazati na mapi, a isto tako dostupan je i tlocrt poslovnog prostora. Pretraga se vrši putem pretraživača, a podaci se također mogu dobiti i u xls formatu.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views