BOGAT REPERTOAR

„Doviđenja. Dobrodošli!“: predstavljena nova sezona HNK Ivana pl. Zajca

Na današnjoj novinarskoj konferenciji u HNK Ivana pl. Zajca predstavljen je repertoar jedinstvene kazališne sezone 24./25. pod sloganom „Doviđenja. Dobrodošli!“. Nova sezona dolazi s 14 dramskih, opernih i baletnih premijera, 10 različitih koncerata, dvije obnove, dva nova kazališna programa te sa preko 25 različitih repriznih hitova. Repertoar nove sezone predstavili su aktualni intendant dr. sc. Marin Blažević, buduća intendantica Dubravka Vrgoč i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Svoju jedinstvenost i specifičnost duguje činjenici što su je pripremala dva intendanta: dr. sc. Marin Blažević čiji mandat traje do kraja 2024., te Dubravka Vrgoč čiji četverogodišnji mandat započinje 1.1.2025. godine. Kako ističe aktualni intendant, „zaključili smo da je najbolji put da se dvoje intendanta moraju dogovoriti oko sezone, a da onda jedan završi svoju poslovnu godinu, a drugi započne svoju.“ Predstavljajući slogan kazališne sezone 24./25., Marin Blažević je istaknuo kako se njime „obilježava neobična, ali izazovna situacija“ u Kazalištu. Buduća intendantica istaknula je kako joj je drago što će dolaskom u Rijeku imati priliku ostvariti svoju kazališnu viziju: 

„Iznimno sam sretna što imam priliku doći u Rijeku. Ovdje imam priliku napraviti teatar o kakvom sam razmišljala i kakav želim. Jedno duže vrijeme sam htjela stvoriti mediteransku priču, misleći da je u ovim teškim vremenima upravo Mediteran ta neistražena zemlja, kako bi rekli Amerikanci.

Živimo u teškim vremenima, u vremenima ratova, pandemija i ekoloških katastrofa. Ali tu počinje teatar, filozofija i cijela naša kultura. Rijeka mi se čini idealnim mjestom za promoviranje mediteranskog teatra i kulture. Nadam se da ću ju tijekom četverogodišnjeg mandata uspjeti povezati s drugim mediteranskim kazalištima. Prije svega, nadam se da ćemo raditi programe koji će biti uzbudljivi našim građanima, građanima Rijeke, i da će to biti prepoznato. Mislim da je to moja velika obaveza, ali i jedan veliki izazov.“

U novoj sezoni Hrvatska drama priprema četiri premijerna naslova, a sezonu otvara autorskim projektom Ivana Plazibata radnog naslova „Kad se zaljubljujemo“, posvećen starijoj populaciji i njihovom pravu na ljubav. U 2025. godini slijedi dramatizacija romana Bekima Sejranovića, „Nigdje, niotkuda“, u režiji Ivice Buljana. Buduća intendantica ističe kako bi se izvedbom toga projekta „Rijeka na neki način odužila Bekimu“ koji je dijelio „sudbinu nesretnih junaka Europe iz ovog našeg vremena.“ U pripremi je i predstava radnog naslova „Oslobađanje“ u koprodukciji s Nacionalnim kazalištem Tunisa u sklopu projekta „Deconfining“ koji, ističe Marin Blažević, „povezuje dva mandata“. Četiri glumca iz HNK Ivana pl. Zajca te četvero glumaca iz Tunisa će od rujna krenuti raditi predstavu na temu migracija koja će svjetsku premijeru imati u prosincu 2024., a onda u ožujku 2025. riječku premijeru. Zadnja premijera je autorski projekt Lede Festini Jensen, Damira Martinovića (Mrle) i Ivanke Mazurkijević, „Magarčić i kit“, predstava za djecu rađena prema predlošku priče Damira Martinovića o malome magarčiću koji ostvaruje svoje snove. Dubravka Vrgoč ističe kako je riječ o predstavi za najmanje koja progovara o ekološkoj problematici te da će predstava biti obogaćena mnogobrojnim popratnim sadržajima.

U pripremi su i dva mjuzikla. Početkom nove sezone bit će postavljena obnova „Sunset Bulevarda“ Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice. Glumačko-pjevačku podjelu predvode Leonora Surian Popov i Jasna Bilušić. Drugi mjuzikl dolazi krajem sezone u lipnju kada će biti postavljen „West Side Story“ Leonarda Bernsteina u režiji i koreografiji Lea Mujića. 

Repertoar riječke Opere krase tri velike premijere. Ujesen na riječku pozornicu stiže „Napudraj joj lice“ Thomasa Adèsa u koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim kazalištem i Cankarjevim domom u Ljubljani, a pod dirigentskom palicom Simona Dvoršaka i u režiji Eve Hribernik. Slijedi opera „Arijadna na Naksosu“ Richarda Straussa Opere Slovenskog narodnog Gledališča Ljubljana, a pod ravnanjem Villea Matvejeffa i u režiji Marina Blaževića kojemu će to biti i njegov oproštajni projekt od Kazališta: „U proteklih desetak godina predstavili smo riječkoj publici cijeli niz opernih naslova koji, ili nikada nisu bili izvođeni u Rijeci u Hrvatskoj, ili rijetko“, istaknuo je intendant zaokružujući operni repertoar do kraja 2024. godine. 

U 2025., već u mandatu Dubravke Vrgoč, u Rijeku dolazi opera Giacoma Puccinija „Manon Lescaut“. Riječ je o velikoj koprodukciji Zajca s Teatro Regio di  Parma,  Fondazione Festival Puccini Torre dell Lago, Fondazione Lirico Sinfonica Petruzzelli Teatro di Bari i Nacionalnom Operom Bukurešt koja će svoju premijeru imati idući mjesec na 70. festivalu Puccini Torre del Lago. Ova velika europska koprodukcija u Rijeku stiže 27. ožujka 2025. godine. 

Nova koncertna sezona donosi deset različitih koncerata, ali i jedan poseban koncertni program posvećen djelu Giuseppe Verdija. Istu otvaraju koncerti pod nazivom „Operni vremeplov“ tijekom kojih će publika imati priliku proći kroz opernu povijest uz „ulomke iz rijetko izvođenih opera nekih od najbitnijih opernih skladatelja“ poput Handela, Glucka, Mozarta, Rossinija, Wagnera, Berlioza, Čajkovskog, Bizeta… Drugu polovicu koncertne sezone pod Dubravke Vrgoč otvara poseban „Koncert dobrodošlice“ na kojem će nastupati, među ostalima, Let 3, Urban, Parafi te Denis & Denis. Buduća intendantica je posebnu pozornost posvetila novom programu u koprodukciji s Teatrom Regio di Parma, „Verdi vikend“, gdje je ideja da „cijeli grad saživi s Kazalištem“ kroz niz različitih programa.

Najavljene su i dvije baletne premijere. Prva je K-HNK koprodukcija s HNK-om u Splitu „Laurencija“ Vakhtong Chabukiani i Aleksandra Kreina u novoj koreografskom verziji Nine Ananiašvili, dok u novoj godini stiže “Pepeljuga“ Sergeja Prokofjeva u neoklasicističkoj koreografiji Lea Mujića: „Odlučili smo se za jednu klasičnu predstavu koja, ipak, neće biti potpuno klasična, već osuvremenjena u koreografiji Lea Mujića, a kada on radi, to je uvijek drugačiji događaj.“ 

Obznanjen je i bogat repertoar Talijanske drame koji čini čak četiri premijere. Sezonu otvara mjuzikl za sve generacije u koprodukciji s Gledališčem Koper, „La nostra famiglia / Naša familija“ Saše Eržena u režiji Marjana Nećaka koji je zaslužan i za glazbu mjuzikla. Sezonu nastavljaju predstave za djecu Petre Cicvarić „Chi non memorizza googlerizza / Tko nema u vugla, googla“ u režiji Peđe Gvozdića te „Il Papa’/Ja tata“ Bjarni Haukur Þórssona u koprodukciji s ZaTroCaRaMa APS, a u režiji Marco di Stefana. Njihova zadnja premijera, a prva premijera Dubravke Vrgoč, dolazi u 2025. godini kada u Rijeku stiže djelo Carla Goldonija „La moglie saggia / Mudra žena“ u režiji Giorgia Sangatija te velikoj koprodukciji s Teatro Stabile Veneto. „Projekt je rađen po Goldoniju, ali drami nepoznatoj i talijanskoj publici, a kod nas nikada nije igrana“, podcrtala je buduća intendatica o svojoj prvoj premijeri koja će, nakon postavljanja u Rijeci, putovati još u Veneciju, Padovu i Treviso.

Konačno, najavljen je i Filozofski teatar koji će nakon velikih uspjeha u HNK u Zagrebu biti postavljen u HNK Ivana pl. Zajca. Trajat će od siječnja do lipnja te će ugostiti redom Gorana Bogdana, Leu Ypi, Jasmilu Žbanić, Georgija Gospodinova te Nikolaj Schultza. Teme o kojima će zajedno sa domaćinom i voditeljem programa Srećkom Horvatom i publikom promišljati i razgovarati gosti Filozofskog teatra kreću se od književnosti, glume i filma, pa sve do oblika i mogućnosti ili nemogućnosti slobode.

Završna riječ pripala je gradonačelniku Rijeke 

„Drago mi je da, sudeći prema izrečenom, da će riječka publika moći uživati u sezoni u kojoj će svatko moći pronaći nešto za sebe. Od drame, opere i baleta, tako da možemo reći da ćemo zaista uživati, ne samo u koprodukcijama s domaćim, već i međunarodnim kazalištima. Ovo je prilika i  za jedan epilog dosadašnjeg mandata Marina Blaževića, ali i novi početak nove intendantice Dubravke Vrgoč. Svaki kraj ujedno je i početak, tako da možemo reći da smo kao osnivač HNK Ivana pl. Zajca, naše najveće kulturne ustanove, zadovoljni programom i sezonom.“

I dok čekamo novu sezonu koja započinje u rujnu, HNK Ivana pl. Zajca pred sobom još ima ljetnu sezonu i festival Riječke ljetne noći koje se otvaraju ove nedjelje u 21,30 u Art-kvartu „Benčić“ baletom „Grand finale“.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari