29. GODINA OD OSNUTKA

DRENOVA Položeni vijenci u znak sjećanja na poginule branitelje 111. brigade

U povodu 29. godišnjice od osnutka 111. brigade ZNG/HV iz Rijeke položeni su vijenci u Aleji branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova.

U znak sjećanja na poginule branitelje, članove legendarne 111. brigade, vijence su položile delegacija Grada Rijeke na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Rijeke Nikolom Ivanišem, predstavnici Primorsko-goranske županije predvođeni predsjednikom Županijske skupštine PGŽ-a Erikom Fabijanić, Kluba Zapovjedništva 111. brigade ZNG-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te obitelji branitelja.

Prilikom polaganja vijenaca, vojni kapelan Mirko Vukoja održao je molitvu za sve koji su dali život za obranu domovine.

Na dan 2. srpnja 1991. godine prve postrojbe brigade zauzele su svoje položaje pa se tako taj datum obilježava kao dan osnutka 111. brigade. Brigada je svojim sastavom obuhvaćala područje Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i dijela Istre. Na području grada Rijeke ustrojene su dvije bojne, te po jedna bojna u Senju, Krku, Delnicama i, Cresu i Lošnju. Ubrzo, dio brigade odlazi na ličko bojište dok se drugi dio pridružuje nakon završenih priprema u studenom. Brigada učestvuje u borbama u Drenovom klancu. Taktička grupa brigade odlazi u Posavinu.

 

Od dana osnivanja brigada je dala velik doprinos u oslobođenju Republike Hrvatske. Prema dostupnim podacima, u Domovinskom ratu poginulo je 58 pripadnika, a ranjeno je 282 pripadnika brigade, od čega 20 teško.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari