Drvene igračke u Dječjem vrtiću Mavrica

U akciji „Dajmo djeci korijene i krila“ Dječjem vrtiću Mavrica darovane su tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici, poklon Krapinsko-zagorske županije.

Ovog petka i subote Krapinsko-zagorska županija po peti puta gostuje u dvodnevnom posjetu gradu Rijeci s projektom „100% zagorsko”, putem kojeg se predstavljaju zagorski proizvodi i turistička ponuda, odnosno sve najbolje što Zagorje ima.

U sklopu manifestacije, kao svojevrsni uvod i najava događanja, u Dječjem vrtiću Mavrica  upriličena je podjela tradicijskih drvenih igračaka – dar Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o projektu Etnografskog muzeja iz Zagreba i Radija Kaj pod nazivom „Dajmo djeci korijene i krila“.

Kako je rekla idejna začetnica projekta Mirjana Drobina, igračkama koje se poklanjaju djeci DV Mavrica, igrali su se prije mnogo godina naši roditelji, djedovi i bake, ali one su prepoznate i u svijetu te su uvrštene na listu UNESCO-vog kulturnog nematerijalnog blaga. Ovakvim igračkama igraju se djeca diljem Hrvatske, a njima se ujedno djeca upoznaju i s tradicijskim vrijednostima Hrvatskog zagorja i kulturnom baštinom, rekla je Drobina.

Još jedan poklon uručili su partneri u projektu Narodne novine čija je predstavnica Valerija Osrečak Ključarić donijela veliki paket bojica i crtaćeg pribora.

Projektom „Dajmo djeci korijene i krila” se od 2013. godine uveseljavaju djeca širom Lijepe naše, a današnja akcija je 102. podjela igračaka.

U ime domaćina Grada Rijeke riječi zahvale uputio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Na poklonjenim igračkama u ime DV Rijeka, zahvalila je ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.

O ljepotama Zagorja te važnosti darivanja tradicijskih igračaka govorila je Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije, koja je ujedno naglasila kako akciju „Dajmo djeci korijene i krila” podupiru brojne županije, gradovi i općine diljem Lijepe naše, te partneri projekta, Narodne novine i Janaf, a organizatori su zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj.

Djeci DV Mavrica uz šarolike drvene tradicijske igračke poklonjena je i predstava Laboratorija zabave pod nazivom Vilko i dlakavi čovjek!

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari