RIJEDAK SINDROM

Dvoje djece u Rijeci imalo je opasnu post-covid upalu; Liječnica upozorila: ‘Zahvaća više organa!’

Idi na originalni članak
Foto: Riportal

Klinička slika ovog sindroma u djece u pravilu je vrlo šarolika pa se može javljati i osip, konjuktivitis, crvenilo, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev, a liječnike najviše zabrinjava zahvaćanje nekih vitalnih organa

Oglas

Multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) od čijih je posljedica kao najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj proteklog vikenda u Zagrebu preminuo 11-godišnjak, dosad je na Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka zabilježen u dva slučaja. Srećom, u oba su se slučaja djeca potpuno oporavila, piše Novi list.

“Dosad smo imali dvoje djece s MIS-C-om od čega je jedno dijete imalo lakši oblik bolesti, a drugo teži. Djeca su se u potpunosti oporavila. Jedno je dijete bilo hospitalizirano dva tjedna, od čega je četiri dana ležalo na intenzivnoj COVID jedinici u našoj klinici”, kazala je predstojnica riječke Klinike za pedijatriju prof. dr. Jelena Roganović.

Izuzetno rijedak sindrom kod djece

Ona upozorava da se radi o izuzetno rijetkom sindromu u djece kojem je prilično teško utvrditi učestalost. Pretpostavlja se da u ukupnoj populaciji zaraženih koronavirusom, između dva i sedam posto otpada na djecu, a od toga znatan dio djece uopće nema simptoma, dok ih dio ima tek blage simptome, prenosi Net.hr.

“Sigurni smo da je MIS-C vrlo rijedak. Kad se pojavi, on zahvaća više organa, a javlja se najčešće četiri tjedna nakon preboljele bolesti. Pritom nam je važan imunološki odgovor kod pacijenta na virus, a danas znamo da ovaj virus ima veliki genom koji je odgovoran za različita oštećenja različitih organa. Sindrom karakterizira i visoka temperatura koja traje tri dana i dulje, a ono što je posebno karakteristično, jest loše opće stanje djeteta”, pojasnila je dr. Roganović za Novi list a prenosi Net.hr.

Može zahvatiti srce, bubrege, pluća…

Klinička slika ovog sindroma u djece u pravilu je vrlo šarolika pa se može javljati i osip, konjuktivitis, crvenilo, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. No, liječnike najviše zabrinjava zahvaćanje vitalnih organa – srca, bubrega i pluća.

“Srećom, postoji terapija koja nam je na raspolaganju i koja je imunosupresivna te smiruje imunološki odgovor”, ističe dr. Roganović dodajući da liječnike posebno zabrinjava pojava ovog sindroma u djece s drugim kroničnim stanjima.

U posljednje vrijeme potvrđeno je da se MIS-C pojavljuje u tzv. U-dobnoj distribuciji zahvaćajući malu djecu u dobi od godinu do dvije te stariju školsku djecu. Liječnici napominju da su smrtni ishodi, kakav se nažalost dogodio u slučaju dječaka iz Zagreba, ipak vrlo rijetki.

‘Kod djece se puno pogoršanja odvija jako brzo’

Inače, pedijatri ističu da su kliničke slike covida-19 kod djece obično vrlo blage. također potvrđuje da su kliničke slike COVID-19 u njegovoj ordinaciji vrlo blage.

“Izuzetak su oni koji prethodno boluju od kroničnog bronhitisa što se rješava uvođenjem antibiotske terapije. Najmlađe dijete pozitivno na koronavirus koje se liječilo u mojoj ordinaciji imalo je dva mjeseca i sve je prošlo u redu. Nažalost, autoimuni vaskulitisi koji zahvaćaju organe, događali su nam se kod drugih virusnih bolesti u pred-COVID vremenima. Kada imate upalu krvnih žila, onda ona postupno zahvaća sve organe, pa imate situacije poput Henoch-Schönlein purpure za koju se zna da može biti posljedica bolesti. Kod djece se, nažalost, puno pogoršanja odvija jako brzo i strašno je kad se dogodi tragedija kakva se dogodila s dječakom u Zagrebu. U takvim slučajevima ne možemo govoriti o brojkama i postocima jer kad se ovako nešto dogodi, onda je to 100 posto”, kaže pedijatar iz Rijeke dr. Sanjin Kilvain. (Net.hr)

Exit mobile version