RIJEDAK SINDROM

Dvoje djece u Rijeci imalo je opasnu post-covid upalu; Liječnica upozorila: ‘Zahvaća više organa!’

Foto: Riportal

Klinička slika ovog sindroma u djece u pravilu je vrlo šarolika pa se može javljati i osip, konjuktivitis, crvenilo, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev, a liječnike najviše zabrinjava zahvaćanje nekih vitalnih organa

Multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) od čijih je posljedica kao najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj proteklog vikenda u Zagrebu preminuo 11-godišnjak, dosad je na Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka zabilježen u dva slučaja. Srećom, u oba su se slučaja djeca potpuno oporavila, piše Novi list.

“Dosad smo imali dvoje djece s MIS-C-om od čega je jedno dijete imalo lakši oblik bolesti, a drugo teži. Djeca su se u potpunosti oporavila. Jedno je dijete bilo hospitalizirano dva tjedna, od čega je četiri dana ležalo na intenzivnoj COVID jedinici u našoj klinici”, kazala je predstojnica riječke Klinike za pedijatriju prof. dr. Jelena Roganović.

Izuzetno rijedak sindrom kod djece

Ona upozorava da se radi o izuzetno rijetkom sindromu u djece kojem je prilično teško utvrditi učestalost. Pretpostavlja se da u ukupnoj populaciji zaraženih koronavirusom, između dva i sedam posto otpada na djecu, a od toga znatan dio djece uopće nema simptoma, dok ih dio ima tek blage simptome, prenosi Net.hr.

“Sigurni smo da je MIS-C vrlo rijedak. Kad se pojavi, on zahvaća više organa, a javlja se najčešće četiri tjedna nakon preboljele bolesti. Pritom nam je važan imunološki odgovor kod pacijenta na virus, a danas znamo da ovaj virus ima veliki genom koji je odgovoran za različita oštećenja različitih organa. Sindrom karakterizira i visoka temperatura koja traje tri dana i dulje, a ono što je posebno karakteristično, jest loše opće stanje djeteta”, pojasnila je dr. Roganović za Novi list a prenosi Net.hr.

Može zahvatiti srce, bubrege, pluća…

Klinička slika ovog sindroma u djece u pravilu je vrlo šarolika pa se može javljati i osip, konjuktivitis, crvenilo, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. No, liječnike najviše zabrinjava zahvaćanje vitalnih organa – srca, bubrega i pluća.

“Srećom, postoji terapija koja nam je na raspolaganju i koja je imunosupresivna te smiruje imunološki odgovor”, ističe dr. Roganović dodajući da liječnike posebno zabrinjava pojava ovog sindroma u djece s drugim kroničnim stanjima.

U posljednje vrijeme potvrđeno je da se MIS-C pojavljuje u tzv. U-dobnoj distribuciji zahvaćajući malu djecu u dobi od godinu do dvije te stariju školsku djecu. Liječnici napominju da su smrtni ishodi, kakav se nažalost dogodio u slučaju dječaka iz Zagreba, ipak vrlo rijetki.

‘Kod djece se puno pogoršanja odvija jako brzo’

Inače, pedijatri ističu da su kliničke slike covida-19 kod djece obično vrlo blage. također potvrđuje da su kliničke slike COVID-19 u njegovoj ordinaciji vrlo blage.

“Izuzetak su oni koji prethodno boluju od kroničnog bronhitisa što se rješava uvođenjem antibiotske terapije. Najmlađe dijete pozitivno na koronavirus koje se liječilo u mojoj ordinaciji imalo je dva mjeseca i sve je prošlo u redu. Nažalost, autoimuni vaskulitisi koji zahvaćaju organe, događali su nam se kod drugih virusnih bolesti u pred-COVID vremenima. Kada imate upalu krvnih žila, onda ona postupno zahvaća sve organe, pa imate situacije poput Henoch-Schönlein purpure za koju se zna da može biti posljedica bolesti. Kod djece se, nažalost, puno pogoršanja odvija jako brzo i strašno je kad se dogodi tragedija kakva se dogodila s dječakom u Zagrebu. U takvim slučajevima ne možemo govoriti o brojkama i postocima jer kad se ovako nešto dogodi, onda je to 100 posto”, kaže pedijatar iz Rijeke dr. Sanjin Kilvain. (Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari