Ekocid! Na gradilištu LNG terminala u Omišlju otpadni beton se izbacuje u more

Photo: PIXSELL

Na konferenciji za novinare načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović i župan Zlatko Komadina prikazan je kratki video na kojem se vidi odbacivanje otpadnog betona izravno u more na gradilištu LNG terminala u Omišlju na Krku.

Omišaljska načelnica istaknula je da takvim ponašanjem izvođača radova izravno krši Zakon o održivom gospodarenju otpadom, kao i odredbe Studije utjecaja na okoliš terminala za ukapljeni prirodni plin, te rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš koje je izdao ministar Tomislav Ćorić.

U njima se izrijekom navodi kako sve predviđene vrste otpada s gradilišta, među kojima je naveden i otpadni beton moraju uskladištene u za to predviđenom prostoru, a odvoz i zbrinjavanje svih vrsta otpada mogu samo za to ovlaštene tvrtke. Upitno je  koliko je betona i drugog otpada dosad odbačeno u okoliš, a na dosadašnje prijave Općine inspekcijske službe jako sporo reagiraju, rekla je Ahmetović. Istaknula je da zakon za takvo neovlašteno odbacivanje predviđa kaznu od 100 do 300 tisuća kuna za pravnu osobu. Ahmetović je izrazila zabrinutost izvođenjem radova, ali i nadzorom strateškog državnog projekta, a župan Komadina je dodao da su ovakva događanja  primjer zašto je trebao biti izgrađen kopneni LNG terminal, jer je “sigurniji od plutajućeg”.

Umjesto da se 100 milijuna kuna utroši u gradnju kopnenog terminala Vlada je za taj novac kupila brod – terminal, rekao je župan.  Inače Investitor radova je LNG Hrvatska, a izvođači Pomgrad i GP Krk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari