EKSKLUZIVNO: Ovo su potpuni luđaci ili…?!? Nevjerojatno!

Ilustracija: Riječanin, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nevjerojatno! Ako još niste odselili iz zemlje, možda to odlučite učiniti nakon što ovo pročitate…

U vrijeme dok tvrtka Luka Rijeka d.d. tone u probleme, s velikim manjkom prometa i zabrinjavajućim nedostatkom poslova, odlukom Skupštine društva sazvane od Uprave članovima Nadzornog odbora nedavno je povišena naknada za njihov “rad” do nezamislivog iznosa.

Riječ je o, nemojte pasti sa stolca ili iz naslonjača, o povećanju s 2.000 kuna na 6.000 kuna paušalne (sigurne) naknade mjesečno, za posao koji se sastoji od prisustvovanja JEDNOJ sjednici Nadzornog odbora u možda mjesec, dva ili tri!

Teoretski, u tri mjeseca možda bude održana jedna sjednica, za što će član Nadzornog odbora Luke Rijeka “dignuti” 18.000 kuna – neto!

Je li to samo način da se “omekšaju” procjene članova Nadzornog odbora dok se donose odluke prijelomne za opstanak tvrtke Luka Rijeka, ostavljamo vama na procjenu!

Istodobno, “plafon” rečene naknade za sjednice članovima nadzornih odbora u većinski državnim poduzećima (HEP, JANAF, Hrvatske šume…) iznosi 2.000 kuna. Naknade članovima nadzornog odbora u tvrtkama kojima je osnivač Grad Rijeke pak iznose oko 500 kuna! Luka Rijeka u suvlasništvu je poljskog OT-a koji se ugovorom s našim mirovinskim fondovima domogao upravljačkih prava pa  je o visinama naknada članovima Nadzornog odbora na Skupštini društva odlučio kako je htio i (valjda) po zakonu, uz – kako saznajemo – suzdržani glas predstavnika države koja je još uvijek vlasnik 25,02 posto dionica tvrtke. No svi moralni obziri u toj tvrtki (u kojoj je država također nezanemarivi dioničar!), usuđujemo se reći, ovdje su zaobiđeni jer se sve događa dok Luka Rijeka bilježi nikad lošije rezultate poslovanja u svojoj povijesti!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Srednji menadžment, ključan po uspješnost poslovanja svake tvrtke ove veličine, potjeran je gotovo preko noći a na njihove pozicije dovedeni su “po babi i stričevima” ljudi koji se uče poslovanju u najgorem trenutku po našu tvrtku”, saznajemo od osobe iz tvrtke koja je željela ostati anonimna.

Podsjetimo, nedavno (12. listopada) je održana i Izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ “povodom trenutnog stanja u trgovačkom društvu Luka Rijeka d.d”. Uz članove GSV-a na čelu s predsjednikom Damirom Bačinovićem, sjednici su prisustvovali župan Zlatko Komadina sa suradnicima, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predstavnici Ministarstva državne imovine te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici Uprave Luke Rijeka (Tomislav Kalafatić) i Nadzornog odbora te predstavnici sindikata.

Uoči te sjednice predstavnici lučkih sindikata alarmirali su javnost i članove GSV-a informacijama o trenutnom lošem stanju u Luci Rijeka te istakli kako su “nakon preuzimanja poduzeća (od strane poljskog OT-a koji se domogao upravljačkih prava, op.a) svi pokazatelji poslovanja u padu. To pokazuje izvješće o poslovanju za razdoblje od 1. siječnja. do 30. lipnja 2018. gdje je vidljivo da je pad prometa od 17 posto u odnosu prema prošlogodišnjem razdoblju. Također, nema naznaka da bi se situacija mogla poboljšati jer je sve manje posla, a sve to utjecalo je i na pad vrijednosti dionica«, stoji u pismu sindikata GSV-u.

Luka Rijeka, nekoć gospodarski ponos našega kraja, odavno je izgubila primat pred lukama Trst i Kopar, no ovakvo srozavanje poslovanja nitko nije očekivao!

Tim još smješnije – ili užasnije! – izgleda nedavna odluka  da se članovima Nadzornog odbora povisi mjesečna naknada na – 6.000 kuna!

NAKON OBJAVE NAŠE PRIČE oglasili su se i iz Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d.. Kako su komentirali gore iznešeno pročitajte OVDJE!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari