ENERGO: Cijena toplinske energije vraćena na razinu od prije poskupljenja 1. prosinca 2014. godine

Idi na originalni članak

Nakon što je odlukom Vlade smanjena cijena plina, shodno tome plin je pojeftinio i za građane

Oglas

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin obznanili su javnosti kako je cijena toplinske energije u sustavu centralnog grijanja Energa smanjena s 0,43 kune po kWh na 0,37 kuna po kWh (plus PDV), čime je cijena isporučene toplinske energije došla na razinu od prije značajnog poskupljenja od 1. Prosinca 2014. Godine.

– Nadam se da će cijene energije i dalje padati ili barem ostati na istoj razini, rekao je pritom gradonačelnik Obersnel kojemu je situacija oko Energa u posljednje vrijeme zasigurno bila trn u oku, rušeći golemim iznosima na uplatnicama građana sliku o socijalno osviještenom gradu, gradonačelniku i političkoj stranci kojoj pripada.

Uz manju cijenu grijanja doći će i do smanjenja cijene plina za kategoriju kućanstva, u prosjeku 17 posto – ovisno o tarifnom modelu. Tako bi prosječni korisnik u tarifnom modelu 2 umjesto 3,93 kune po m3 trebao plaćati 3,29 kune, što znači da bi prosječno godišnji trošak bio smanjen s 3340 kuna na 2795 kuna.

– Energo će i dalje pratiti cijene ulaznih troškova, odnosno plina i nafte, pa će i ubuduće reagirati, dodao je Obersnel.

Dodatni troškovi

Direktor Energa Sanjin Kirigin rekao je i da je Energo u izgradnju i modernizacaciju plinske mreže uložio 300 milijuna kuna, iskoristivši priku da još jednom pojasni kako se formira konačna cijena plina: „Na osnovnu cijenu plina dodaje se trošak transporta tvrtke Plinacro te distributivni trošak lokalnog distributera, a oba ta troška određuje HERA. Distrubutivni trošak pokriva sve troškove uključujući materijalne investicije distributera pa ona tvrka koja više investira ima pravo na veći distributivni trošak.“

Exit mobile version