Energo „kozmetički“ snizio cijenu grijanja, građani izlaze na novi prosvjed

Idi na originalni članak

Odlukom Skupštine Energa cijena toplinske energije u sustavu centralnog grijanja u Rijeci smanjena je s 0,50 kuna po kilovatsatu na 0,47 kuna (bez PDV-a), a retroaktivno stupa na snagu od 1. travnja. To otprilike znači da će se iznos uplatnica smanjiti za nekih šest posto, no to neće zadovoljiti korisnike usluga Energa – iz inicijative Protiv skupog Energa već su najavili kako će 14. svibnja u 9 sati izaći na novi prosvjed ispred zgrade gradske uprave na Korzu 16.

Oglas

I dalje traže smanjenje cijene toplinske energije od 60 posto, zatim lakše isključivanje pojedinaca s Energove mreže, te smanjenje mjesečnog paušala. Ali, kao korisnici koji a to imaju pravo, i temeljitu i neovisnu provjeru poslovanja Energa! Podsjetimo, na nedavnom prosvjedu na istom mjestu sudjelovalo je preko tisuću Riječana.

Na Skupštini Energa uz zamjenika direktora gradskog distributera toplinske energije Marka Križaneca sudjelovali su i gradonačelnik Vojko Obersnel kao predstavnik većinskog vlasnika, Grada Rijeke, ali i predstavnici Herae iz Bologne koja ima 34 posto vlasništva u Energu, te INA-e koja je suvlasnik s 9,1 posto vlasničkog udjela. Odluka skupštine o smanjenju cijene toplinske energije od šest posto obrazložena je smanjenjem cijene prirodnog plina koji se koristi kao glavni energent u Energovim toplanama.

– Zbog smanjenja cijena energenta Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) uputili smo zahtjev za preregulacijom cijene isporučene toplinske energije, a nakon što je HERA donijela odluku o opravdanosti zahtjeva, Skupština je odlučila o novoj, nižoj cijeni toplinske energije, obrazložio je Križanec.

Nova cijena toplinske energije retroaktivno stupa na snagu od 1. travnja, a to znači da će korisnicima već u računima koji će stići za nekoliko dana toplinska energija biti obračunata po novoj, nižoj cijeni.

Exit mobile version