LOŠI PODACI

Video | ‘Epidemija’ šećerne bolesti: Samo u riječkom KBC-u liječi se 60 tisuća pacijenata

Svaki 11. čovjek boluje od šećerne bolesti, a svaki drugi oboljeli ne zna da ju ima.

– ”U Hrvatskoj je registrirano preko 380 000 oboljelih od šećerne bolesti, većinom su to dijabetičari tipa II, no smatramo da tih osoba ima preko 500 000, ističe endokrinolog i dijabetolog KBC-a Rijeka Nina Poropat.

Hrvatski dan šećerne bolesti obilježava se 14. svibnja. Ova inicijativa ima za cilj jačanje svijesti o dijabetesu, provođenje preventivnih aktivnosti i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite osoba s tom kroničnom bolešću u Hrvatskoj. Posljednjih godina uočava se značajan porast oboljelih od tipa 1 među djecom i adolescentima, kao i oboljelih od tipa 2 u dobi između 40-e i 60-e godine života. Bilo bi dobro da se bolest otkrije prije pojave simptoma.A oni su:

-”Najčešći simptomi su pojačano žeđanje, pojačano uzimanje tekućine, povećano mokrenje i preporučamo da takve osobe svakako izmjere šećer

A svakako bi trebalo napraviti kontrolu šećera u krvi u osoba koje znaju da u obitelji imaju dijabetes, ističe dr. Poropat.

U svijetu svakih 5 sekundi od šećerne bolesti umire 1 osoba, a gotovo polovina je mlađa od 60 godina. Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80% slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika, piše Kanal Ri.

Jelka boluje od dijabetesa već 20 godina. U videoprilogu pogledajte kako se nosi s ovom bolešću.

U početku dijabetes ne dovodi do simptoma i može dugo ostati neprepoznat. Zato je važno redovito kontrolirati svoju koncentraciju šećera u krvi, osobito ako imate neki od rizičnih čimbenika koji povećavaju vjerojatnost da ćete oboljeti od dijabetesa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari