LOŠI PODACI

Video |‘Epidemija’ šećerne bolesti: Samo u riječkom KBC-u liječi se 60 tisuća pacijenata

Idi na originalni članak

Svaki 11. čovjek boluje od šećerne bolesti, a svaki drugi oboljeli ne zna da ju ima.

Oglas

– ”U Hrvatskoj je registrirano preko 380 000 oboljelih od šećerne bolesti, većinom su to dijabetičari tipa II, no smatramo da tih osoba ima preko 500 000, ističe endokrinolog i dijabetolog KBC-a Rijeka Nina Poropat.

Hrvatski dan šećerne bolesti obilježava se 14. svibnja. Ova inicijativa ima za cilj jačanje svijesti o dijabetesu, provođenje preventivnih aktivnosti i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite osoba s tom kroničnom bolešću u Hrvatskoj. Posljednjih godina uočava se značajan porast oboljelih od tipa 1 među djecom i adolescentima, kao i oboljelih od tipa 2 u dobi između 40-e i 60-e godine života. Bilo bi dobro da se bolest otkrije prije pojave simptoma.A oni su:

-”Najčešći simptomi su pojačano žeđanje, pojačano uzimanje tekućine, povećano mokrenje i preporučamo da takve osobe svakako izmjere šećer

A svakako bi trebalo napraviti kontrolu šećera u krvi u osoba koje znaju da u obitelji imaju dijabetes, ističe dr. Poropat.

U svijetu svakih 5 sekundi od šećerne bolesti umire 1 osoba, a gotovo polovina je mlađa od 60 godina. Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80% slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika, piše Kanal Ri.

Jelka boluje od dijabetesa već 20 godina. U videoprilogu pogledajte kako se nosi s ovom bolešću.

U početku dijabetes ne dovodi do simptoma i može dugo ostati neprepoznat. Zato je važno redovito kontrolirati svoju koncentraciju šećera u krvi, osobito ako imate neki od rizičnih čimbenika koji povećavaju vjerojatnost da ćete oboljeti od dijabetesa.

Exit mobile version