CTK RIJEKA

#ErasmusDays u Rijeci: Dobar početak tjedna uz sjajne projekte iz lokalne zajednice

Događanje #ErasmusDays u Rijeci koje je organizirao u Centar tehničke kulture Rijeka (CTK Rijeka) i EUROPE DIRECT-om privuklo je brojne sudionike i sudionice.

Glavni dio programa uključivao je panel raspravu i živu knjižnicu, u kojoj su istaknute predstavnice iz lokalne zajednice podijelile svoje iskustvo i stručnost u provedbi Erasmus+ projekata.

Panel rasprava na temu “Izazovi i mogućnosti programa Erasmus+” okupila je četiri iskusne projektne koordinatorice: Petru Katanu (Ustanova za obrazovanje odraslih Dante), Maju Ogrizović (Kultura svima svugdje), Iris Španjol (Riječki sportski savez) i Zagorku Prce Veseli (CTK Rijeka). Rasprava je otvorena s ključnim izazovima s kojima se susreću organizacije pri osmišljavanju, pisanju prijave i implementaciji projekata, kao i potencijale koje nudi Erasmus+ program. Petra Katana kao najveći izazov istaknula je implementaciju projekata, dok je Iris Španjol podijelila svoje iskustvo s promjenom kadra: “Izazov mi je što projekti traju godinu ili dvije, a u to vrijeme se puno toga promijeni, pa je najveći problem smjena ljudi.” Zagorka Prce Veseli je naglasila da je “izazovno koordinirati organizacije koje dolaze iz različitih poslovnih kultura i razina kvalitete rada.”

No, usprkos izazovima, panelistice su prepoznale velike potencijale koje Erasmus+ nudi. Petra Katana primijetila je rastuću uključenost odraslih polaznika za programe mobilnosti, te istaknula kako je “više mogućnosti sada dostupno i za manje institucije koje možda nisu bile svjesne koristi koje Erasmus donosi.” Maja Ogrizović je naglasila otvorenost programa prema raznovrsnim temama, istaknuvši kako “smanjenje administrativnog nasilja i prilika za rad s ljudima s kojima se  inače ne bi susreli” čini Erasmus+ posebnim.

Nakon panel rasprave, održana je živa knjižnica u kojoj je predstavljeno 17 Erasmus+ projekata iz naše lokalne zajednice, usmjerenih na razna područja – od participacije mladih, razvoja STEM područja, do mentalnog zdravlja i inkluzije kroz umjetnost. Predstavnici organizacija Grada Rijeke, Riječke razvojne agencije Porin, Udruge Delta, Riječkog sportskog saveza, Sportskog penjačkog društva Tuhobić, Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića, Dječjeg vrtića Rijeka, Ustanove za obrazovanje odraslih Dante i CTK Rijeka podijelili su svoja iskustva i primjere dobre prakse u Erasmus+ projektima.

Događanje je potvrdilo važnost Erasmus+ programa za razvoj lokalnih zajednica i umrežavanje organizacija. Ostavština Erasmus+ projekata, poput priručnika, online edukacija i mreža koje ostaju, naglašena je kao iznimno vrijedna, dok su mladi koji su se kroz Erasmus+ uključili u projekte i nastavili s aktivnim sudjelovanjem u njima, primjer pozitivnog utjecaja programa na zajednicu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari