IZNIMNA MANIFESTACIJA

Europska noć Istraživača privukla mnogobrojne Riječane, evo što ih je najviše oduševilo

Rijeka je sinoć bila jedan od pet hrvatskih gradova u kojima je organizirano druženje građana i znanstvenika, a Europska noć Istraživača istovremeno je održana u 25 država

Što i na koji način proučavaju znanstvenici prikazano je jučer na Europskoj noći istraživača na 30 znanstvenih postaja u Exportdrvu tijekom petosatnog programa u kojem je sudjelovalo 130 znanstvenika s deset fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Interes mladih i djece je bio iznimno velik

Uz Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, organizatori manifestacije bili su i Sveučilište u Rijeci te Zaklada Sveučilišta u Rijeci. Posebnost ovogodišnje Noći istraživača je i posjet hrvatskih znanstvenika iz inozemstva koji sudjeluju na međunarodnom simpoziju CROSCI ENCE2024.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost Obzor Eu¬ropa projekta Recconnecting Science with thè Blue Society – Blue-connect 2.0, koji ima za cilj predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Iznimna manifestacija

Kroz edukativne radionice, eksperimente, izložbe, kvizove, igre i demonstracije sinoć su se otkrivale tajne znanosti. Moglo se i sudjelovati u simultanom suđenju Pravnog fakulteta te otkriti hoće li AI zamijeniti suce, ili pa pogledati izložbu Medicinskog fakulteta koji je predstavio umjetnička djela napravljena od mikroorganizama, bilo je prilike i za izmjeriti svoj ugljikov otisak.

Sve u svemu iznimna manifestacija koja je ove godine privukla velik broj djece i mladih i pobudila njihov interes za znanost.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari