EVO I PROGRAMA: Ljeto na Školjiću donosi 30 radionica, od toga 16 besplatnih za polaznike!

Ljeto na Školjiću je dugogodišnja kontinuirana manifestacija koja iz godine u godinu okuplja brojne organizacije iz Rijeke i okolice koje učenicima i mladima omogućuju da u ljetne dane uđu uz nova znanja, prijateljstva i ideje

Prema temperaturama ljeto je stiglo još prije par tjedana, no za učenike i učenice ono počinje tek kada zaokruže školsku godinu koja je iza njih. A za riječke učenike i učenice, kao i mlade, ljeto već više od dvadeset godina započinje s Ljetom na Školjiću. Ono im s prvim tjednom praznika ove godine donosi čak 30 radionica, od čega je njih 16 u potpunosti besplatno za polaznike.

Ljeto na Školjiću je dugogodišnja kontinuirana manifestacija koja iz godine u godinu okuplja brojne organizacije iz Rijeke i okolice koje učenicima i mladima omogućuju da u ljetne dane uđu uz nova znanja, prijateljstva i ideje.

Ove godine, od 18. lipnja do 13. srpnja, ono će okupiti čak 16 organizacija, koje predvodi Centar tehničke kulture Rijeka kao glavni organizator.

Bogati program pripremaju sljedeće organizacije: Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Ashtanga Yoga Studio, Auto klub Rijeka, Društvo za rekreaciju Joga, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Fotoklub Color, Hrvatski savez brodomaketara, Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“, Link – kreativne radionice, Lučka kapetanija, Maketarski klub Zeppelin, Park prirode Učka, RI Eko Rijeka, Udruga filmskih entuzijasta Animatori, Udruga Kreativni kolektiv Kombinat i Umjetnička organizacija KRILA.

Ljeto na Školjiću financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Od robotike do joge u prvom tjednu

U prvom tjednu Ljeta na Školjiću očekuju nas radionice astronomije, ekologije, glume, digitalne fotografije, likovno-kreativne, robotike, 3D modeliranja, yoge, te tečaj za voditelja brodice.

Jutra će učenici od 1. do 6. razreda moći započinjati uz likovno-kreativnu radionicu Šareno ljetno jutro koju će provoditi organizacija LINK – kreativne radionice. Oni od 4. do 6. razred moći se dobro rastegnuti na radionici Izduži se, zakolutaj se, prekobaci se kroz Jogu koju će provoditi Ashtanga Yoga Studio.

Oni koji vole zvijezde i nebeska tijela svakako se trebaju upisati na radionicu Pogled u nebo za najmlađe ili Malu ljetnu školu astronomije. Obje radionice će provoditi Akademsko astronomsko društvo – Rijeka. Prva je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole, a druga onima koji završavaju više razrede osnovne škole.

Za učenike od 1. do 5. razreda namijenjene su dvije radionice ekologije – Daj 5 za reciklažu i Glagoljajmo ekološki koje će provesti Udruga Ri Eko Rijeka. Glagoljajmo ekološki je njihova radionica koja se istovremeno bavi glagoljicom i ekologijom, a radionica Daj 5 za reciklažu kroz praktičan rad i kreativne igre upoznaje polaznike s načinima odvajanja otpada i recikliranja te ih odvodi u obilazak edukativne staze Parka prirode Učka.

Umjetnička organizacija KRILA – Kreativni laboratorij suvremenog kazališta priprema dvije Kazališne radionice Krila – jedna je namijenjena učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole, a druge učenicima od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole.

Fotoklub Color i ove se godine uključuje u Ljeto na Školjiću. Pripremaju radionicu digitalne fotografije namijenjenu učenicima od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Nešto stariji, oni od 16 do 30 godina mogu u sklopu Ljeta na Školjiću završiti Tečaj za voditelja brodice.

CTK Rijeka u prvom tjednu priprema dvije radionice. Za učenike od 3. do 6. razreda osnovne škole pripremaju radionicu sastavljanja i upravljanja edukativnih robota mBot-ova, za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole radionicu 3D modeliranja.

Drugi tjedan – radionice digitalnog pripovijedanja i cijanotipije

U drugom tjednu nastavljaju s radionicama Male ljetne škole astronomije i Šareno ljetno jutro, te započinju radionice animiranog filma, odgovornog ponašanja prema životinjama, cijantopije, yoge za mlade, digitalnog pripovijedanja, 3D modeliranja brodova te brodomaketarstva.

Učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole moći će naučiti kako se odgovorno ponašati prema životinjama na radionici Male tajne za sretne njuškice koju i ove godine donosi Društvo za zaštitu životinja – Rijeka.

Oni koji vole more i brodove pozvani su na jednu od dvije radionice koje za njih priprema Hrvatski savez brodomaketara. Za učenike od 3. do 6. razreda pripremili su radionicu brodomaketarstva na kojoj će učenici od pripremljenih predložaka moći izraditi tradicionalnu jadransku barku, dok će se oni od 7 razreda osnovne do 4. razreda srednje škole moći upisati radionicu 3D modeliranja brodova.

Udruga filmskih entuzijasta Animatori za učenike 7. i 8. razreda pripremila je radionicu Impresija pokreta boje. Dok je Fotoklub Color pripremio radionicu Cijanotipija – izrada fotografija pomoću sunca za učenike od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole.

Mladi od 13 do 19 godina mogu se uključiti u radionicu digitalnog pripovijedanja na kojoj će moći izraditi svoje digitalne priče uz vodstvo voditelja iz CTK Rijeka. Jogom se u drugom tjednu ljeta na Školjiću mogu baviti mladi od 16 do 30 godina na radionici Uspravi se, nasmiješi se, zablistaj u Jogi koju također priprema Ashtanga Yoga Studio.

Od 2. do 6. srpnja programiranje i modeliranje

Treći tjedan Ljeta na Školjiću nastavit će se radionicom Šareno ljetno jutro. Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“ priprema radionicu zrakoplovnog modelarstva za učenike od 5. do 8. razreda.

CTK Rijeka u ovom tjednu polaznicima nudi tri radionice. Za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce pripremaju radionice programiranja u programu Visual Basic. Za mlade, osobe od 16 do 30 godina, CTK-ovci će još održati video radionicu te radionicu grafičkog dizajna.

Posljednji tjedan završava završnom priredbom

I tjedan od 7. do 13. srpnja nastavit će se s radionicom Šareno ljetno jutro, a završit će se završnom priredbom na kojoj će polaznici Ljeta na Školjiću zajedno s voditeljima radionica pred obitelji i prijateljima predstaviti čime su se sve bavili. Završna svečanost održat će se u petak, 13. srpnja, u 17sati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka (Školjić 6, prizemlje).

No i posljednji tjedan nudi zanimljive radionice. Auto klub Rijeka za srednjoškolce će održati radionicu Sekunda koja mijenja život. Maketarski klub Zeppelin za učenike od 1. do 6. razreda osnovne škole priprema radionicu maketarstva. Udruga Kreativni kolektiv Kombinat za mlade od 16 do 30 godina donosi radionicu šivanja ArtMašina. Srednjoškolci će se moći družiti s udrugom Mali roboti na radionici robotike.

CTK Rijeka u posljednjem će tjednu ponuditi tri radionice. Djeca i mladi, tj. oni od sedam do 30 godina mogu se uključiti u jednodnevnu radionicu Geocache koja će ih odvesti u potragu za skrivenim lokacijama po Rijeci. Učenici od 5. do 8. razreda naučit će koristiti mikro računala micro:Bit-ove, a učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci mogu upisati radionicu programiranja u programu C++.

Upisi su otvoreni na www.ctk-rijeka.hr do popunjenja radionica ili dva dana prije početka radionice.

Sve radionice koje se održavaju u prostorima CTK Rijeka dostupne su osobama s poteškoćama u kretanju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views