ODRICANJE OD IMOVINE

EVO KAKO IZBJEĆI OVRHU: Dovoljno je otići u samostan, zarediti se i odreći se svega u životu!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

P.V. iz Novog Vinodolskog postala je časna sestra u strogom siromaškom crkvenom redu koji je od nje zahtijevao da se odrekne sve svoje imovine, što je ona i učinila te tako izbjegla ovrhu od gotovo 10.000 kuna

Dok mnogi građani strahuju od ovrha i blokada svojih bankovnih računa, uz podmirenje dugova ili savjete Porezne uprave i Fine, jedan od načina kako izbjeći naplatu dospjelih potraživanja jest i – zaređivanje. Pogotovo se to odnosi na ulazak u svećeničku službu ili sestrinstvo nekog strogog, siromaškog reda u kojem ne smijete posjedovati nikakvu vlastitu imovinu.

Tog se rješenja u bijegu pred ovrhom sjetila P.V., odnosno sada klauzurna časna sestra J. iz samostana Klanjateljice Euharistijskog Srca Isusovog i Marijinog iz Triblja kod Crikvenice. Naime, agencija za naplatu potraživanja B2 se u svome pokušaju da naplati dug P.V. nije ustručavala niti telefonski zvati samostan, što je redovnice posebno uznemirilo.

“…vaša tvrtka, zbog navodnog postojanja obveze P. V. u više navrata zove samostan, ometajući časne sestre telefonom, tražeći navedenu P. V. Navedenim radnjama uznemiravate sve časne sestre u posvećenom životu i kontemplaciji… Ranije ste od strane ove zajednice obaviješteni o statusu P. V., gdje je ona klauzurna časna sestra stoga de facto fizička osoba P. V. koju tražite više ne postoji. Ona je sad dio zajednice Klanjateljica…, koja nema vlastite imovine i prihoda te je svoj život povjerila Bogu, od čije Providnosti živi. Časna sestra nema svoj osobni telefon ni e-mail adresu”, navela je u dopisu tvrtki, predstojnica samostana, sestra Karla Džaja.

Odrekla se imovine

Pravni stručnjaci ističu kako je predstojnica samostana većim dijelom u pravu. Pritom se ne radi o tome da je P.V. prestala postojati kao fizika osoba, kad je postala sestra J., a čak je ne štiti niti kanonsko pravo. Za Jutarnji objašnjavaju kako je ona osoba bez vlastite imovine, pa od nje samim time nitko ne može ništa naplatiti. Poanta je u njezinu ulasku u strogu, siromašku samostansku zajednicu, potpuno odvojenu od vanjskog svijeta. Komunikaciju “prema van” obavljaju isključio prior ili predstojnica samostana.

“Ulazeći u takvu siromašku samostansku zajednicu, morala se odreći svega, pa tako i vlastite imovine ako ju je prethodno imala. Pritom je potpuno irelevantno je li imovinu prepustila nekome drugome ili ju je, što je također moguće, dala samostanu. Ako se radi i o potonjem to je onda postala zajednička imovina samostana, a samostan nikako ne može biti njezin pravni sljednik, od kojega bi se pojedini vjerovnik mogao naplatiti”, objasnio je pravni stručnjak za civilno i kanonsko pravo.

Vjerovnici nisu uspjeli dokazati imovinu

Iako nije poznato kad se P.V. zaredila, poznato je da je Općinski sud u Novom Vinodolskom 2019. nad njom proveo skraćeni postupak stečaja potrošača, jer je bila u blokadi duljoj od tri godine s dugom manjim od 20.000 kuna. Ona se tada izjasnila da nema vlastite imovine iz koje bi se vjerovnici mogli naplatiti pa je sud pozvao vjerovnike da u zakonskom roku ospore njezinu tvrdnju, što oni nisu učinili. Na kraju je sud oslobodio “potrošača P. V. od preostalih obveza” vjerovnicima koji su prijavili potraživanje. Prema podacima iz sudske odluke, P. V. je oslobođena plaćanja obveza teleoperateru A1 Hrvatska. Bila je riječ o glavnici od 7500 kuna, troškovima od 2100 kuna i naknadi provedbe od 245 kuna.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari