PROTIV GLJIVIČNE BOLESTI

Evo kako se u Opatiji i Lovranu brinu za zdravlje maruna!

Idi na originalni članak

Stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog na čelu s doktoricom fitopatologije Sanjom Novak Agbaba započeli su s liječenjem stabala maruna zaraženih rakom kore.

Oglas

Rak kore (Cryphonectria parasitica) je gljivična bolest koja napada stabla pitomog kestena i uzrokuje ozbiljne štete na šumama. Od svog prvog pojavljivanja, rak kore se brzo proširio po cijeloj zemlji, posebno u regijama gdje su pitomi kesteni važan dio ekosustava. Bolest se teško kontrolira, a zaražena stabla često umiru, što ima dugoročne štetne posljedice na populaciju pitomog kestena u Hrvatskoj.

U laboratoriju Hrvatskog šumarskog instituta uzgojeni su hipovirulentni sojevi izolirani iz uzetih uzoraka raka kore na području Grada Opatije i Općine Lovran. Napravljen je lijek u obliku paste koja se nanosi na zaražena stabla. Lijek se nanosi na rubove aktivnog raka kore kako bi se biološkim putem dovelo do izlječenja stabala. Lijek ima sposobnost daljnjeg prirodnog širenja u staništu i prirodne biološke zaštite šuma maruna.

Exit mobile version