DANAS POČELA KONFERENCIJA

Festival Fiumare: Konferencija o 15 godina sustavnog očuvanja i revitalizacije pomorske baštine na Kvarneru i Istri

U Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja Rijeka započela je dvodnevna konferencije o pomorskoj baštini kojom se obilježava 15 godina sustavnog rada na revitalizaciji pomorske baštine Kvarnera i Istre i 10 godina djelovanja Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

Konferencija okuplja sve one koji se bave tradicijskom pomorskom baštinom na hrvatskom Jadranu, a tijekom dva dana programa predstavit će se najbolje prakse i projekti očuvanja i revitalizacije pomorske baštine od Istre do juga Dalmacije, kao što su Kuća o batani u Rovinju, Kuća od mora u Mošćeničkoj dragi, interpretacijski centri u Krku, Lošinju, Malinskoj, Bakru, Klenovici, Milni na Braču, Biogradu na Moru i mnogi drugi. Između ostaloga, predstavljena su i dva projekta koji su financirani iz EU projekta „Povežimo se baštinom“, za koje su sredstva dobivena putem Urbane aglomeracije Rijeka, a to su Kuća lovranskega guca te Kuća kostrenskih pomoraca.

„Upravo sustavan pristup omogućio nam je da mnoge inicijative i projekti postanu stvarnost te da pomorska baština ne ostaje samo dio prošlosti, već da živi i u budućnosti kao svjedočanstvo vremena  i ljudi koji su gradili našu pomorsku tradiciju. Vjerujemo kako ova konferencija neće biti samo prilika za predstavljanje realiziranog, već i za stvaranje novih suradnji i vizije koja će nas voditi u idućim godinama“, istaknuli su predstavnici Organizacijskog odbora.

Predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Fiumare 2024 Robert Mohović, ujedno i predsjednik Koordinacije udruga „Tradicijska jedra Kvarnera i Istre“, u uvodnom dijelu konferencije održao je predavanje „Od vizije očuvanja i revitalizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine do realizacije“, predstavivši ostvareno u proteklih 15 godina, od čega je mnogo realizirano zahvaljujući sredstvima EU fondova. Minutom šutnje sudionici konferencije odali su počast nedavno preminulom prof. dr. sc. Roku Dejhalli, ljubitelju pomorske baštine te suradniku Koordinacije u mnogobrojnim projektima očuvanja i revitalizacije pomorske baštine.

Na konferenciji sudjeluju djelatnici pomorskih muzeja, interpretacijskih centara i udruga kao i predstavnici Ministarstva kulture i medija, turističkih zajednica, lučkih uprava i drugih zainteresiranih za temu očuvanja pomorske baštine.

U ime Turističke zajednice i Grada Rijeke kao suorganizatora sudionike skupa je pozdravio direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.
„Izuzetno mi je drago što se ova konferencija održava upravo u Rijeci, kojeg upravo pomorska baština čini upravo onakvim kakav on jest, od brodogradnje preko brojnih pomorskih kompanija koje imaju sjedište upravo u Rijeci, kao što su Jadrolinija i ACI i niza pomorskih institucija i tvrtki koje daju veliki značaj pomorskoj tradiciji našeg grada, do brojnih edukacijskih institucija. Vjerujem da će upravo ova konferencija pridonijeti očuvanju pomorske tradicije našeg kraja“, poručio je Škarpa.

Dvodnevnu konferenciju kao dio festivala mora Fiumare 2024. organiziraju Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Koordinacija – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre i Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom, Turističkom zajednicom Kvarnera, Turističkom zajednicom grada Rijeke, Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Sekcijom za hrvatsku pomorsku baštinu znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU.

11. izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2024., održava se od 11. do 14. rujna, a za posjetitelje je pripremljen bogat program posvećen očuvanju i promociji pomorske baštine Kvarnera i prigoda je za sve generacije da otkriju, nauče i dožive važnost mora u našoj povijesti i svakodnevnom životu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari